{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holanđanin izgradio repliku Noine arke

S
30.4.2007. u 08:49
0
0
Holanđanin izgradio repliku Noine arke
0
Holanđanin izgradio repliku Noine arke
Foto: AP
Holandski stvaralac Johan Huibers izgradio je Noinu arku kao zavjet svojoj vjeri u Bibliju. Arka, izgrađena u holandskom gradu Schagenu duga je 70 metara, što je pola dužine Noine arke, i ima tri sprata. Jedan sprat je visine oko 45 centimetara, navodi BBC.
Arka je otvorila svoja vrata za posjetioce u subotu, nakon skoro dvije godine izgradnje, koju je Huiber uglavnom sam izvodio.
"Dizajn je napravila moja žena, Bianca", izjavio je Huibers. "Ona nije u stvari ni željela da ja ovo uradim, ali je rekla ako zaista to želiš, onda bi to trebalo izgledati ovako".

Modeli žirafa, slonova, lavova, krokodila, zebri i bizona u stvarnoj veličini su postavljeni u unutrašnjosti arke.

Biblijska knjiga o nastanku kaže da je Noa na brodu zadržao sedam parova najpitomijih životinja i po jedan par svih drugih stvorenja, i koji su preživjeli katastrofalnu poplavu koju je Bog poslao da bi kaznio čovjeka.

Johan Huibers, koji je inače građevinar, izgradio je arku od cedra i borovine – jer biblijski učenjaci još uvijek nisu sigurni od kojeg tipa drveta je biblijska arka zaista bila izgrađena. On ju je počeo graditi u maju 2005. godine, nakon što je sanjao da je Nizozemska poplavljena.

"U februaru 1992. godine, imao sam san da je Holandija poplavljena. Narednog dana, našao sam knjigu o Noinoj arci u lokalnoj knjižari, i od tada, moj san je postao da izgradim arku", rekao je Johan Huibers.

Posjetioci su bili zaprepašteni. "Ovo je nepojmljivo", izjavila je Mary Louise Starosciak. "Znala sam priču o Noi, ali nisam bila svjesna koliko je taj brod bio velik".

Arka sadrži i teatar sa 50 mjesta, gdje se prikazuje segment Disneyevog filma "Fantasia", u kojem se prepričava priča o Noinoj arci.

Lois Poppema, američka turistkinja je za AP izjavila kako je Nizozemska pravo mjesto za izgradnju arke: "Prije nekoliko sedmica gledala sam Ala Gorea na TV-u, koji je rekao da će Holandija biti poplavljena. Ne mislim da je čovjek koji je ovo izgradio, očekivao da će globalno zagrijavanje postati tako bitno pitanje, a sada je odjednom postojanje arke u Holandiji postala veoma značajna poruka".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: