Moda i ljepota
0

Hemijski proizvodi ugrožavaju dječji mozak

NINA
Hemijske supstance sadržane u proizvodima koje svakodnevno koristimo predstavljaju opasnost za razvoj dječjeg mozga, upozorava u svom najnovijem izvještaju svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), prenijela je agencija AFP.

Toksični utjecaj proizvoda kao što su video, televizor, kompjuter, sjedišta u automobilu i namještaj, mogu utjecati na razvoj inteligencije i koordinacije kod djece, ističe WWF.

Izvještaj pod naslovom "Opasnosti koje prijete našoj djeci" skup je istraživanja vođenih nedavno u zemljama Evropske unije o utjecaju sintetičkih hemijskih proizvoda čiji su rezultati potakli WWF da zatraži bolje obavještavanje potrošača.

"Prosto je nevjerojatno da u vrijeme kada je nauka pokazala da su hemijski proizvodi štetni za mentalno zdravlje djece, mi još nemamo vitalne informacije o većini hemijskih proizvoda koji se danas koriste", rekla je Gwen Lions, savjetnica WWF-a za toksične materije.

Ovaj "uznemiravajući" fenomen odgovoran je za slabljenje pamćenja, smanjenje očne percepcije i koordinacije, kao i za lošije rezultate na testovima inteligencije.

WWF je u aprilu u Strasbourgu objavila rezultate jedne analize koja je ukazala na prisustvo 76 hemijskih supstanci u krvi 39 evropskih zastupnika koji su se dobrovoljno prijavili za ovaj test.