Moda i ljepota
0

Gwyneth Paltrow jedna od najbolje obučenih žena 20. stoljeća

Klix.ba
Gwyneth Paltrow je imenovana jednom od najbolje obučenih žena 20. stoljeća čime se našla na listi od 100 žena koje su svojim modnim ukusom obilježile 20. stoljeće.

Hollywoodska glumica Gwyneth Paltrow je ušla u listu od 100 žena koje su plijenile svojim modnim ukusom i time se našla pored žena poput glumica Audrey Hepburn i Grace Kelly. Uprkos tome što je njena haljina na dodjeli Oscara 2002. godine proglašena katastrofalnom, Gwyneth se ipak našla na ovoj listi koju je sastavio Harpers & Queen za novu izložbu fotografija koja se otvara u londonskoj Getty Images galeriji 30. aprila. Pored njenih fotografija, tu će se naći i fotografije princeze Diane, raznih modela i filmskih zvijezda koje su za izložbu izabrane zahvaljujući njihovom stilu oblačenja koji je utjecao na žensku modu prošlih 100 godina. Gwyneth je jedina mlada hollywoodska glumica koja se nalazi na listi, jer nema ni traga ni glasa od Kate Winslet, Julie Roberts, Halle Berry, Catherine Zete Jones ili Nicole Kidman. Umjesto toga, Harpers & Queen su izabrali glumice poput Vivien Leigh, Katherine Hepburn i Ali McGraw koje predstavljaju utjelovljenje stila 20. stoljeća.

Lucy Yeomans, urednica ovog časopisa, kaže sljedeće: "Stil nije ono što možemo pronaći u svom ormaru. Ili imate stila, ili nemate. A ove žene definitivno imaju stila." Madonna se nalazi na listi zahvaljujući svom uvijek promjenljivom stilu, dok je Jackie Kennedy Onassis tu zbog njene vječne elegancije. Od Britanki su tu još Joan Collins i Judi Dench. Christine Keeler, Joanna Lumley i Twiggy su također na listi. Sophie Dahl je zaslužila status kraljice stila, no Kate Moss, njena drugarica po zanimanju se ne može ni naći na listi.