Neki antioksidansi pronađeni u voću, zelenom čaju i crvenom vinu mogli bi da služe u liječenju oboljenja desni - parodontoze, objavila je grupa naučnika na 35. godišnjem kongresu američkog Udruženja za stomatološka istraživanja, koji se održava u američkom gradu Orlandu.
To otkriće će vjerovatno s radošću prihvatiti ljubitelji vina među osobama s parodontozom, koja je dijagnostikovana kod 15 posto stanovnika SAD mlađih, odnosno 65 posto starijih od 50 godina.
Parodontoza je hronična upala koja napada desni i koštano tkivo koje obavija zube, a može dovesti i do ispadanja zuba.
To oboljenje, ustvari, predstavlja "kolateralnu štetu" koja je posljedica borbe između makrofaga (odbrambenih ćelija organizma) i bakterija u ustima, prenijela je francuska štampa.
Kada makrofage dođu u kontakt s molekulima - lipopolisaharidima koje proizvode bakterije, počinju da luče azotmonoksid i druge oksidante koji napadaju meko i koštano tkivo u ustima.
Možda vas zanima
Sjajne reakcije publike
Helem Nejse predstavio četvrti album: 15 novih pjesama s cijelim spektrom muzičkih žanrova
Dizajnerica i ugostitelj
Utjecaj duhanskog dima na odjeću i čulo okusa: Šta su otkrili Stankica Stojanović i Eldar Resić
Od 25. do 27. aprila