{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Greške koje pravite tokom dijete

S
12.9.2007. u 10:40
0
0
Greške koje pravite tokom dijete
0
Greške koje pravite tokom dijete
Već sedmicama pokušavate skinuti suvišne kilograme i radite sve po pravilima – izmijenili ste svoju ishranu, redovno vježbate i trudite se da uvijek kuhate neke zdrave namirnice. Međutim, suvišna kilaža jednostavno ne nestaje. Vjerovatno činite neke od najčešćih grešaka koje se dešavaju tokom dijete.
Jedete prebrzo!

Doručkovali ste samo neko voće i cijeli dan razmišljate o tome kako ćete doći kući i dobro se najesti. Vjerovatno ste spremili neki lagani ručak za koji ste ubjeđeni da će vam pomoći da se riješite suvišnih kilograma. Međutim, toliko ste gladni da jednostavno suviše brzo jedete. Zbog te brzine, vaš mozak nije u stanju narediti vam da prestanete jesti. Zato poslije ručka imate osjećaj da ćete eksplodirati, a kilogrami ostaju na vama.

Rješenje: Jednostavno, usporite sa jelom. Žvačite polako i pažljivo, poslije nekoliko zalogaja zalijte vodom. Vaš želudac će se prije napuniti i mozak će imati dovoljno vremena da registruje sitost i da vam naredi da prestanete jesti.

Izgladnjujete se!

Ukoliko želite smršati, morate izmijeniti svoju ishranu i drastično smanjiti dnevni unos kalorija. No, nećete si pomoći ukoliko u potpunosti zabranite sebi hranu. Pokušajte dozirati dnevni unos kalorija i rasporediti ga na razumne vremenske intervale.

Rješenje: Želite nešto slatko? Nemojte svome organizmu uskraćivati to zadovoljstvo. Kupite čokoladu i uzmite samo dvije kocke kako biste zadovoljili svoju potrebu za šećerom. Nemojte odmah sjesti i pojesti cijelu tablu. Upamtite – samo jedna kocka će biti dovoljna.

Ne spavate dovoljno!

Nesanica remeti funkcionalnost vašeg metabolizma, zato vaš organizam ne može da preradi hranu koju ste unijeli.

Rješenje: Spavajte najmanje 7 do 8 sati svake noći.

Ne pijete dovoljno vode!

Ljudi koji gladuju često ne osjećaju potrebu za vodom. Međutim, voda je ključna ukoliko želite regulisati svoju tjelesnu kilažu.

Rješenje: Pijte najmanje osam čaša vode dnevno.

Ne volite kuhati

Mrzite kuhati i radije ćete otići u restoran ili naručiti nešto za jelo? Taj stav vam sigurno neće pomoći prilikom gubljenja kilograma. Da biste znali šta jedete, morate to sami napraviti. Osim toga, kuhanje može biti zadovoljstvo i jedan vid relaksacije samo ako se malo potrudite.

Rješenje: Uđite u kuhinju, stavite kecelju, otvorite frižider i pogledajte čime raspolažete. Skuhajte neko povrće, začinite ga začinima koje imate, ispržite si neki mesni file. Iako vam se možda čini komplikovanim, kuhanje je jednostavno. Radite stvari jednu za drugom, kuhajte na blagoj vatri i redovno miješajte sastojke u šerpi. Sipajte redovno malo vode u šerpu kako vaš obrok ne bi izgorio i uskoro ćete postati strastveni kuhar sa odličnom figurom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: