6 decenija visoke mode
63

Giorgio Armani za rad u modnoj industriji nagrađen najvišim civilnim priznanjem u Italiji

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na privatnoj ceremoniji u Palazzo del Quirinale u Rimu kultnom modnom dizajneru, 87-godišnjem Giorgiju Armaniju, u petak je uručen Veliki viteški krst - najviše civilno priznanje Italije, koje mu je dodijelio predsjednik Sergio Mattarella.

Na privatnoj ceremoniji u palati, koja služi kao jedna od tri zvanične rezidencije predsjednika Mattarelle, proslavljenom italijanskom dizajneru je posebno dodeljena čast za zasluge u modi i umjetnosti.

"Ovo priznanje za mene ima posebno značenje. Došlo je od našeg predsjednika, koji nije samo šef države, već i čovjek čije su vrijednosti, otvorenost i dobrota neupitno visoki", rekao je Armani nakon ceremonije.

"Ponosan sam što predstavljam Italiju i čast mi je da dobijem ovu prestižnu titulu, koju mi ​​predsjednik dodjeljuje u ime cijele zemlje", poručio je Armani.

Ovo priznanje je vrsta Ordena za zasluge, koji se dodjeljuje onima koji su se istakli u oblasti književnosti, umjetnosti, ekonomije, javnih službi i društvenih, filantropskih i humanitarnih aktivnosti.

Orden su u prošlosti dobila još dva italijanska modna dizajnera - Valentino Garavani 1986. i Miuccia Prada 2015. godine.

Armani je osnovao svoju istoimenu modnu liniju 1975. sa profesionalnim i životnim partnerom Sergiom Galeottijem. Tokom godina, brend se proširio na industriju ljepote, muzike, sporta i luksuznih hotela.

Preko Fondacije Giorgio Armani, osnovane 2016. godine, on se također posvetio nizu društvenih ciljeva, uključujući doniranje 2,2 miliona dolara bolnicama u Italiji tokom početka pandemije covida-19.