Moda i ljepota
15

Frizura kojoj ni voda ne može ništa: Tretman kose olimpijskih plivačica

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sinhronizirano plivanje je sport koji zahtijeva veliku fizičku spremnost i izdržljivost, ali isto tako i dosta gracioznosti. Zbog ovog posljednjeg sportašice koje se bave ovim sportom obraćaju mnogo pažnje na svoj izgled tokom nastupa.

Plivačicama veliki problem predstavlja kosa koja se mora dobro održavati da im ne bi smetala tokom nastupa, a u isto vrijeme mora izgledati lijepo.

Američke olimpijske sinhronizirane plivačice Anita Alvarez i Mariya Koroleva otkrile su da kosu održavaju tako što na nju stave želatin.

"Pomiješamo ga s vodom i pretvori se u gnjecavu smjesu", rekle su plivačice za Vogue.

Smjesu dalje učešljaju u kosu, oblikuju punđu, stave nešto da je drži i kada se osuši imaju frizuru koju voda ne može pokvariti.

Osim sa frizurom, plivačice u ovoj disciplini moraju biti i veoma pažljive sa šminkom koju koriste. Šminka mora biti veoma kvalitetna i vodootporna kako bi izdržala do kraja nastupa.

Plivačice nisu otkrile kako na kraju svoj režim ljepote prilagođavaju svakodnevnom životu, niti kako stvrdnutu smjesu želatina izvade iz kose. Međutim, žrtva je to koju vrijedi podnijeti za nastup na Olimpijskim igrama i sve ono što uz to dolazi.