Moda i ljepota
0

Feng shui vodič za boje

Sarajevo-x.com
Feng shui je drevna kineska metafizička disciplina koja proučava kako okolina utječe na čovjeka. U okviru ove discipline, boje se koriste prema teoriji "Pet elemenata Feng Shuija" jer se vjeruje da se bojama najbolje može privući potrebna energija.

Svaka od osnovnih boja feng shuija izraz je jednog od pet feng shui elementa: Vatra, Zemlja, Metal, Voda i Drvo. Elementi se koriste na specifičnim područjima doma slijedeći upute feng shui mape za privlačenje energije na vašem prostoru.

Feng shui vodič za ispravno korištenje boja pomaže pri stvaranju harmoničnog feng shui doma. Boje se biraju u skladu sa energijom koja nedostaje odnosno koja je najpotrebnija.

Vatra - strast i energija Izbalansiran feng shui vatreni element u vašem domu donosi dodatnu energiju u svim vašim naporima u karijeri i pomaže pri postizanju priznanja na poslu. Vatra je element juga. Vatrene boje preporučuju se za sjeveroistočne i jugozapadne prostorije vašeg doma. Feng shui vatrene boje su crvena, narandžasta, ljubičasta, roza i žuta.

Zemlja - ishrana i stabilnost Jak zemljani feng shui element u domu pomaže pri stvaranju stabilnosti, poboljšava ishranu i štiti sve vaše veze i odnose sa drugim ljudima. Preporučuje se za sjeveroistočne i jugozapadne dijelove vašeg doma. Feng shui zemljane boje su svjetložuta i bež.

Metal - bistrina i preciznost Metalni elementi obezbjeđuju jasnoću, preciznost, efikasnost i svjetlost. Najbolje djeluju u zapadnim i sjeverozapadnim prostorima. Feng shui metalne boje su siva i bijela.

Voda - mir, svježina i bogatstvo Harmoničan element vode donosi osvježavajuću energiju i smirenje, lakoću, čistoću i svježinu. Voda je također i drevni simbol bogatstva, izobilja. Ovaj element najbolje djeluje na sjevernim dijelovima vašeg doma. Feng shui vodene boje su plava i crna.

Drvo - zdravlje i vitalnost Element drveta donosi energiju zdravlja, vitalnosti i napretka. Izraz je izobilja i predstavlja simbol bogatstva i prosperiteta. Najbolje se uklapa u istočne i jugoistočne dijelove doma. Feng shui drvena boja je zelena.

Ovo su osnovne feng shui boje koje uz pravilnu upotrebu prema ovom vjerovanju mogu pomoći u stvaranju zdravog i sretnog doma.