Moda i ljepota
0

Feng shui? Jel' se to jede?!

Sarajevo-x.com
Feng shui je drevna kineska metafizička disciplina koja proučava kako okolina utječe na čovjeka. Ova disciplina se održala hiljadama godina, a doslovan prijevod riječi feng shui je vjetar i voda.

Ljudi koji prakticiraju feng shui vjeruju da lokacija nekog predmeta ima stvarni efekt na stane duha. To ima veze sa chiem. Chi je vrsta nevidljive energije koja okružuje ljude (nešto kao sila u Ratovima zvijezda). U idealnom svijetu svi predmeti trebaju biti postavljeni tako da su u harmoniji sa chiem.

No kako primijeniti jednu izoteričnu ideju u nešto praktično. Najbolje bi bilo započeti sa "baguaom", što predstavlja osnove feng shuija. Bagua će vam pomoći da saznate koji je dio vašeg doma u vezi sa devet područja vašeg života.

Bagua je sistem analize stana, kuće ili radnog mjesta. Ima osam vanjskih segmenata i unutrašnje energetsko polje "Tai Chi". Uz pomoć bagua analize možete saznati kako se vaše unutrašnje biće odražava u vanjskoj okolini te doći do zanimljivih saznanja o svojim prednostima i slabostima.

Skicu bagua možete jednostavno nacrtati preko nacrta vašeg stana ili kuće. Podijelite nacrt na devet energetskih polja koja simboliziraju različite aspekte vašeg života. Svaka zona predstavlja jedno veliko područje: karijera, znanje, porodica, bogatstvo, slava, partnerstvo, djeca, dobri prijatelji i životna energija (Tai Chi).

Kako napraviti skicu

Na skici vašeg stana označite tačan vanjski obris površine na kojoj boravite, te ulaz u stan. Vrata su izlaz u vanjski svijet i označavaju razvoj energije u vašem domu.

Bagua skicu napravite tako da osnovna linija sa poljima "znanje/karijera/dobri prijatelji" leži na zidu s ulaznim vratima.

Što bagua govori o vama (iza leđa)

[SLIKA]1[/SLIKA]Svakom području stana, zgrade ili vrta odredimo poseban značaj i djelovanje, kao što svaki organ u tijelu ima određen značaj za cijeli organizam. Ovih devet glavnih područja možemo naći u svakom stanu. S gledišta feng shuija, optimalni su pravilni, simetrični nacrti, u kojima su zastupljeni svi dijelovi bague, dok kod nepravilnih tlocrta često dolazi do pojave slabih tačaka.

Važno je pravilno uređenje prostora. Stanje neke sobe ili kutka u sobi odražava trenutnu situaciju u vašoj karijeri, partnerstvu ili financijama. S usredotočenim naporima (npr. odstranjivanje krame, dobra svijetlost, zdrave biljke itd.) možete na stvari osjetno utjecati.

Ako npr. u vašem "partnerskom kutku" leži prljav veš ili tamo držite zbirku kaktusa, to puno govori o stanju stvari. Svaki predmet, ovisno o okolini i međusobnoj povezanosti, skriva svoju posebnu simboliku.

Ako vas feng shui interesuje, bliži se Sajam knjige, tako da će te sigurno imati priliku kupiti odlične knjige iz ove oblasti.