Modna revija
120

European Fashion Passport okupio dizajnere iz 10 zemalja, pogledajte njihove kreacije

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Sinoć je u Sarajevu održana modna revija European Fashion Passport, koja je okupila dizajnere iz 10 zemalja.

U sklopu ove modne reevije publici su se predstavili dizajneri iz Slovačke, Španije, Crne Gore, Nizozemske, Latvije, Srbije, Hrvatske, Kosova, Ukrajine te Bosne i Hercegovine. Među njima su Etnik Shala, Zuzana Hakova, Ida Sandor, Jozef Grondzak Lombardi, Naida Vilić, Amina Vehabović, Saira Ćemer, Ana Krgović, Emma Milićević, Mirjam Martić, Milda Ažuole, Nataša Župac, Marta Ferrer Ucelay, Miguel Mendez Conde Pumpido i drugi.

"European Fashion Passport je festival koji okuplja umjetnike i mlade dizajnere i cijele Europe. Sretan sam što upravo Sarajevo i Bosna i Hercegovina mogu biti mjesto okupljanja i simbolizirati zajedništvo, ali i pomjerati granice stvaralaštva u umjetnosti, modi i filmu. Cilj festivala je promovirati umjetnost i naše umjetnike vezati za kontekst Europe i otvoriti im put ka europskom tržištu, ali i biti podrška evropskim dizajnerima u njihovom stvaralaštvu, a kroz sve to promovirati potencijale privrede i turizma Bosne i Hercegovine.

Petu godinu zaredom European Fashion Passport okuplja mlade modne dizajnere Europe u Sarajevu i do sada je na stotine dizajnera imalo učešće na festivalu. Kao takvi jedini smo internacionalni modni festival u Bosni i Hercegovini i ponosni smo na tome. Za građane BiH je European Fashion Passport prilika da konzumiraju umjetnost besplatno. Naš program festivala zavređuje pažnju javnosti", izjavio je Adnan Hajrulahović Haad, art direktor European Fashion Passporta

Dizajneri European Fashion Passporta već drugu godinu za redom učestvuju u kreativnoj radionici koju organizuje European Fashion Passport u saradnji sa IOM-om i No Nation Fashion u migrantskom kampu Ušivak u Hadžićima. Prezentacija postignuća ove radionice bit su također predstavljena sinoć.

Otvorena je i izložba Alise Teletović, afirmisane umjetnice čiji se radovi nalaze u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Kolekcionari s ljubavlju kupuju njena djela. Posljednjih 12 godina živi u Sarajevu, stvarajući inspirativna umjetnička djela u svom ateljeu.

Također je prikazan film "Posljednja krava u selu" Kenana Kulenovića. Glavni akter je Muhamed Zulić s Menjaka iz Vogošće kod Sarajeva. Njegova nana je muzla krave, njegova mati je muzla krave, njegova žena i on muzu krave. Nakon njih više niko tu neće musti krave. Većina u naselju, ali i šire, kupuje mlijeko i mliječne proizvode od njega. On, osim sa svoga, kosi travu i s obližnjih imanja. Ta imanja su uredna, vlasnici piju mlijeko nastalo, između ostalog, i od njihove trave. Nakon Muhameda i njegove krave, njihova imanja će kositi neke uniformisane agencije i travu bacati na smeće ili će je vlasnici paliti. Mlijeko će kupovati u obližnjem tržnom centru. Muhamed svako jutro, pješke ili gradskim prijevozom, raznosi mlijeko i mliječne proizvode mušterijama pred vrata.

Ovaj događaj je održan po pokroviteljstvom EU u BIH, Ambasada Slovačke u BiH, Ambasada Španije u BIH, Vlada Kantona Sarajevo, IOM, No Nation Fashion, Hotel Bosmal Arjaan by Rotana, HAAD get a game, Dizajner. ba i Kozmetički salon Pure Beuty.