Moda i ljepota
0

Epidemiološka situacija u BiH sigurna u pogledu dječije paralize

FENA
Zavod za javno zdravstvo FBiH saopćio je danas da je epidemiološka situacija u BiH sigurna u pogledu dječije paralize i na taj način reagirao na tekst o navodnoj pojavi tri slučaja dječije paralize u BiH koji je objavljen danas u Večernjem listu.

"U Federaciji BiH nije registriran poliomijelitis, nego se istražuju slučajevi slični dječijoj paralizi. Svi slučajevi koji su istraživani klasificirani su kao "ne polio" slučajevi. Također, nije bilo registriranih slučajeva poliomijelitisa kod stranih državljana i povratnika iz ugroženih područja tako da se u ovom slučaju radi o pogrešnoj interpretaciji izvještaja Evropske regionalne certifikacione komisije", saopćeno je iz Zavoda.

Ukoliko bi se, kako se ističe, eventualno pojavio "importovani" slučaj poliomijelitisa iz zemalja Azije i Afrike, u Bosni i Hercegovini se ne bi uveo karantin, jer je zdravstvena služba u potpunosti osposobljena da provede sve protivepidemijske mjere i time spriječi širenje te bolesti.

Iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo navode da dječija paraliza (poliomielitis) u BiH nije registrirana od 1974. godine. Dobrim radom zdravstvene službe, zemlja je 2002. godine poglašena POLIO-FREE, zemlja oslobođena od poliomielitisa.

"Zbog migracija stanovništva iz ugroženih zemalja Azije i Afrike, te porasta rizika od importovanja - uvoza divljeg polio virusa s kojima se suočava evropski region uopće, vrši se i dalje aktivan nadzor nad svim slučajevima bolesti sličnih dječijoj paralizi i laboratorijski isključuje obolijevanje od te bolesti", navodi se u saopćenju.

Mjesečno se izvještava i o vakcinaciji djece i prati postotak vakcinisane djece kako vakcinom protiv dječije paralize tako i drugim vakcinama iz programa obaveznih imunizacija.

"Redovnim sastancima epidemiologa, svih deset kantona FBiH, redovno se evaluira Program vakcinacije djece i daju smjernice za rad kako bi bio ostvaren cilj koji je Svjetska zdravstvena organizacija postavila pred svaku članicu, a to je pokrivenost djece vakcinacijom većom od 90 posto, svim vakcinama iz programa," ističe se.

Iz Zavoda za javno zdravstvo BiH podsjećaju da je posljednjih mjeseci, zahvaljujući pojačanim programskim aktivnostima, u svim kantonima FBiH povećan broj vakcinisane djece protiv dječije paralize naročito romske djece, koja su dopunski vakcinisana.