Moda i ljepota
0

Enki Bilal ponovo u Sarajevu

Sarajevo-X
Francusko-njemačka televizija ARTE snimat će iduće sedmice, u Sarajevu, emisiju pod nazivom FORUM DES EUROPEENS (Forum Evropljana) u kojoj će gostovati Enki Bilal, Francuz bosanskoga porijekla, jedan od najvećih strip-crtača današnjice.

Ovo je peto gostovanje Enkija Bilala u Sarajevu, u organizaciji Francuskog kulturnog centra André Malraux. Prvi put je došao na otvaranje Prvih evropskih književnih susreta, za koje potpisuje prvi plakat; potom je slijedeće godine upriličena izložba enkibilaldeuxmillean u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, da bi se vratio na Treće evropske književne susrete. U maju 2002.godine učestvovao je u snimanju emisije Bernarda Pivota Bouillon de culture.

Francuski kulturni centar André Malraux i Evropski književni susreti organizuju susret s Bilalom povodom izlaska njegovog posljednjeg filma Immortel (Besmrtnici) na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u ponedjeljak, 19. aprila 2004.godine u 19:00. Nakon susreta biće upriličena dodijela nagrada za najbolji bosanskohercegovački strip.

Konkurs za najbolji bh strip je pokrenula mlada izdavačka kuća Publika s ciljem poticanja i oživljavanja strip-scene u Bosni i Hercegovini, kako bi se otkrili talentovani mladi strip-crtači i kako bi se omogućilo objavljivanje njihovih radova. Konkurs je trajao do 28. februara 2004.g. Enki Bilal je predsjednik žirija za najbolji bh strip, a ostali članovi su Danis Tanović, Amir Idrizović, Safet Zec, Jacques Ferrandez te Paolo Barcuci. Inače, osnivanje izdavačke kuće Publika je inicirao upravo dugogodišnji prijatelj Centra André Malraux, Enki Bilal.