Renomirana dizajnerica
101

Emina Husedžinović-Ibrahimović o 20 godina karijere: Uživam kreirajući, a od toga i živim

Piše: E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Veliki uspjeh Emine Husedžinović-Ibrahimović, jedne od najboljih bh. dizajnerica, koja je prepoznatljivo ime u regionu, rezultat je napornog rada i truda, dugogodišnje posvećenosti, konstatnih edukacija i želje za usavršavanjem.

Dvije decenije uspješnog djelovanja na bh. modnoj sceni nedavno je obilježila glamuroznom revijom, a u razgovoru za Klix.ba rekla je kako joj ovaj jubilej mnogo znači jer se u tom periodu bavila isključivo modom.

"Kreativnost je moj životni moto. Uživam kreirajući, ali od toga i živim. Nikada nisam bila u iskušenju da se počnem baviti drugim poslom. Brzo je prošlo. Bilo je teških trenutaka, ali i uspjeha i sreće. Bitno je kontinuirano se baviti svojim poslom, stalno se edukovati i usavršavati", rekla nam je Emina dodajući kako ništa nije teško kada radite posao koji volite.

Kreativnost kao stil života

Emina je završila Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, a tokom dvadeset godina rada bavila se kostimografijom, radila mnoge modne revije, pratila izbore ljepote, učestvovala na modnim takmičenjima s kojih se vraćala s nagradama… Posljednjom kolekcijom "Secesija 2" pokazala je da radi odjeću za majke i kćerke, ali i muškarce, a kaže nam kako je obično kontaktiraju osobe koje traže odjeću za posebne prilike - vjenčanja, mature, promocije ili kolekcije za sezonski poslovni imidž.

"Često počinjem kolekciju na školski način - izdvojim temu, ton kartu, materijale koje ću koristiti, potom izdvojim modnu siluetu i stil kojim ću se voditi i počnem crtati. Moj problem je da kad razvijam ideju nemam kraja. Ne zaustavljam se. Ograničim se na dvadesetak modela, ali kolekcija nikad nema manje od 40-50 modela", rekla je.

Kaže nam kako svakim korakom nastoji biti bolja i unijeti svježinu kojom će privući nove, ali i zadržati stare klijente.

"Svaki umjetnik treba izgraditi prepoznatljiv rukopis i odabrati žanr koji će ga voditi kroz kreativni rad. Tim se stiče prepoznatljivost. U kreativnosti ne smijete biti dosadni i previše se ponavljati jer tada tjerate ljude od sebe, ali ne smijete ni stilski šarati jer tad ne pokazujete zrelost i kontinuitet. Morate se truditi da svakim novim projektom ili kolekcijom pokažete nešto novo, ali da se to razvija iz prethodne priče", otkrila je.

Prisjećajući se svojih početaka i prvih radova priznaje nam da je ranije imala više samopouzdanja.

"Što sam starija, više sumnjam u svoj rad. Često sam u dilemi šta je ispravno da učinim. Kad sam bila mlada imala sam puno više samopouzdanja i vjere u svoj rad. Nekad ne mogu da spavam jer razmišljam o svojoj kolekciji i mijenjam ideje i dobijem riješenje tek poslije nekoliko dana, čak i sedmica", rekla je iskreno.

O statusu bh. modnih kreatora

Na bh. modnu scenu Emina je ostavila jak pečat. U razgovoru za naš portal kaže kako se nada da će stanje na bh. modnoj sceni biti sve bolje, jer bh. dizajneri imaju mnogo toga za ponuditi.

"Na modnoj sceni postoji samo desetak kolega koji se profesionalno bave modom i žive od svog dizajna. Imamo nekoliko modnih kuća koje će napokon početi tražiti ideje od domaćih dizajnera. Nadam se da će pristići nove svježe snage. Osim toga, organizacija manifestacije Fashion Week sve je bolja i zbog toga se prijavljuju novi talenti. Samo moraju ostati uporni i stalno raditi na novim kolekcijama", pojasnila je.

Društvene mreže su, kaže nam, veoma važne za modni dizajn i mnogo utječu na trendove.

"Moda se stalno mijenja i ona je statusni simbol. Moda je sve što nas okružuje. Moda je politika, način ponašanja, umjetnost, arhitektura, vrsta mobitela ili automobila. Moda se turbulentno mijenja, nešto što je bilo popularno prije nekoliko mjeseci već je out. Nekada se moda mijenjala svakih 100 godina, a danas postoje i pretkolekcije... Naprosto, moda se danas mijenja svakih 15 dana", rekla je.

Moda jeste njen život, ali na prvom mjestu ipak je porodica, kaže nam Emina koja se trudi svaki slobodan trenutak provesti sa suprugom i osmogodišnjom kćerkom Altom-Iman.