Izjava izazvala polemike
22

Ed Razek: Victoria's Secret nema namjeru angažirati transrodne modele

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ed Razek, izvršni direktor modnog brenda Victoria's Secret, izvinio se zbog nezgrapnog komentara koji je uznemirio mnoge transrodne modele, piše BBC. U intervjuu koji je dao magazinu Vogue, Razek je rekao da su Victoria's Secret revije apsolutna fantazija i da u njih ne treba uključivati transrodne osobe.

Razek je kasnije priznao da su njegove primjedbe bile rodno neosetljive.

Posljednja revija navedenog modnog brenda održana je 8. novembra u New Yorku s modelima Gigi Hadid i Kendall Jenner. No, iako sve izgleda bajno kada je u pitanju ova marka, Victoria's Secret se bori s padom prodaje još od 2016. godine.

U opširnom razgovoru objavljenom u četvrtak, Ed Razek i izvršni potpredsjednik za odnose s javnošću kompanije Monica Mitro, govorili su o tome da li brend podržava raznolikost.

Ed Razek u jednom momentu priznao je da je razmišljao o angažiranju "drugačijih" modela kao što su primjerice plus size manekenke, ali da nisu imali u planu sarađivati s transrodnim ljudima.

"Da budemo jasni, apsolutno bismo bez problema angažirali transrodne modele tokom naših revija. Mi smo imali transrodne modele koji su dolazili na naše kastinge, ali, kao i mnogi drugi, nisu uspjeli proći", stoji u zvaničnom saopćenju brenda Victoria's Secret kojim se ograđuju od gafa Ed Razeka.

Dok su jedni napadali navedenog predstavnika svjetski poznate modne kompanije, drugi su ga branilii na društvenim mrežama tvrdeći da kupci nisu primorani kupiti proizvod ako se ne slažu s etosom brenda.