Sarajevo Fashion Week
0

Džejla Glavović obilježila prvi dan SFW-a

Sarajevo-x.com
Prvi dan Jana Sarajevo Fashion Weeka, koji je otvoren u četvrtak u sarajevskom BKC-u, pripao je mladim i afirmiranim dizajnerima iz BiH, regije i Evrope, sa temama: kostimografija u dizajnu te modni, historijski i eksperimentalni kostim.

Prve večeri "Evropskog festivala dizajna - Sarajevo Fashion Weeka" učestvovali su Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Škola primjenjenih umjetnosti Sarajevo, Srednja tekstilna škola Sarajevo, Visoka tekstilna strukovna škola za dizajn, tehnologiju i menadžment Beograd (sa temom transpotovanje formi španskog renesansnog kostima), Akademija primjenjenih umjetnosti Beograd (eksperimentalni kostim) te Visoka strukovna škola za dizajn Ljubljana.

Pored odličnih kreacija mladih dizajnera, prvu večer sarajevske sedmice mode obilježile su i prelijepe manekenke, među kojima je i bila naša najuspješnija manekenka i bivša "Miss planete Zemlje" Džejla Glavović, kojoj je publika konstantno aplaudirala.

Sarajevo Fashion Week biće otvoren do 11. maja.

U petak, 8.5.2009., tradicionalno je večer bh. dizajnera na kojoj će se predstaviti kreacije Sanje Džeba, Nizare Mehmedović, Slavice Aleksijev, Alena K i Belme Tvico.

Subota, 9.05.2009. pripada dizajnerima iz regije South-East European Fashion Fusion: Makedoniju predstavljaju Jovan Petrovski, Danijela Simonovska, Srbiju Maja Marukić, te Albaniju Silvana Nini i Enada Zeqo.

U nedjelju, 10.5.2009., najmlađi manekeni otvaraju noć u kojoj će se predstaviti izvanredna Irena Grahovac sa Pret-a-Porter kolekcijom koja je inspirirana četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Zatim bh. dizajnerica Nermina Begović sa kolekcijom nakita, dizajner Adnan Hajrulahović Haad, te Brend AR u čijoj pripremi i izvedbi su učestvovali svi dizajneri iz regije.

Posljednja noć "Evropskog Festivala dizajna" 11.5.2009. završava revijom velikog prijatelja ovog Festivala i velikog dizajnera iz Holandije Addyja van den Krommenackera koji je specijalno za ovaj festival kreirao haljinu, čime iskazuje podršku ideji festivala i direktorici Ameli Radan. Također posjetioci BKC-a će vidjeti reviju italijanske modne kuće Glamour.

Svečano zatvaranje pripada Admiru Karišiku na temu "Plesni kostim."