Moda i ljepota
0

Drugo lice zdrave hrane

Sarajevo-x.com
Iako je svijest o zdravoj hrani sve raširenija, sve smo deblji. Ipak da li se možda pod krinkom zdrave hrane skrivaju uljezi? Web site eDiets, koji se bavi dijetama, fitnesom i zdravim životom, proučio je namirnice koje osobe na dijetama često konzumiraju i uočio nutricionističke mitove.

Možda ćete biti šokirani kada saznate koliko malo hranjivih sastojaka sadrži ono što zovemo zdravom hranom. Sa druge strane, mnogo je proizvoda koji imaju odlična svojstva, a koja budu poništena raznim aromama i aditivima.

Ako ne volite jesti sljedeće namirnice, ne osjećajte se krivima, možda je i bolje što ih izbjegavate. Sa druge strane ako ih volite jesti, potrudite se da unosite dodatnu količinu vitamina, minerala i vlakana.

Celer je suštinska dijetalna namirnica koju u mnogo dijetalnih programa možete jesti u neograničenim količinama. Samim tim, mnogi bi pomislili da je to jako zdravo. Nije. Celer je "isto ništa". Zato se on obično sparuje sa nekim drugim povrćem kao što je mrkva. Celer u sebi sadrži samo 27 kalorija, a jede se zato što je hrskav i sprječava vas da uzmete nešto drugo hrskavo, poput čipsa. Nemojte mijenjati obrok njime. Čak i kada ga koristite kao grickalice, slobodno ubacite u to malo mrkve i paprike.

Kada jedete krastavac, to vam je kao da zubima žvačete vodu. Zašto? Zato što je krastavac sama voda. Ako pravite salatu obavezno ubacite u nju malo paradajza, paprike isl. Zbog njegovih vodenih svojstava odličan je za hidratizaciju lica.

Voćni jogurti. Iako će vam na voćnom jogurtu biti istaknuto da ima najmanje masnoće ikada oni su puni šećera. Ne samo što nema nikakvih dijetalnih svojstava, šećer u poništava aktivne kulture koje žive u jogurtu. Pametnije bi vam bilo da sami napravite voćni jogurt tako što ćete uzeti bilo koji nemasni jogurt i narezati u njega voće.

Bijela riža je popularna namirnica. No od trenutka kada naraste do tanjura na vašem stolu, sa nje ogule sve zdrave i hranjive sastojke. Uvijek koritite smeđu rižu.

Žitarice prekrivene sa "jogurtom", su ustvari žitne pločice prekrivene šećerom. Dobro došli u svijet vještačke arome. Sve što nije u boci, nije jogurt nego hemijska formula puna šećera.