Moda i ljepota
0

Djeca u Britaniji sve više piju, naročito djevojčice

FENA
U posljednjih nekoliko godina znatno se povećalo opijanje među adolescentima u Britaniji, ponekad starim i svega 11 godina, a problem je naročito izražen kod djevojčica, upozorila je britanska organizacija za borbu protiv alkoholizma ''Alcohol Concern''.

Između 2000. i 2006. godine količina alkohola koju konzumiraju britanske djevojčice povećala se za 82,6 posto, dok su dječaci povećali potrošnju alkoholnih pića za 43,4 posto, prenosi Reuters.

Dječije opijanje može da ima ozbiljne posljedice po mozak, povećava rizik zavisnosti od alkohola u kasnijem životu i skraćuje životni vijek, upozorava ''Alcohol Concern'', uz konstataciju da se u Britaniji ne čini dovoljno da se djeca zaštite od tog poroka.

Djevojčice obuhvaćene istraživanjem ''Alcohol Concerna'', starosti od 11 do 13 godina, koje su pile tokom sedmicu dana uoči anketiranja, u prosjeku su u tom periodu konzumirale više od osam alkoholnih pića, a dječaci oko dvanaest.

Također se naglašava da je prošle godine u Britaniji svakog dana u bolnice zbog opijanja primano prosječno dvadesetoro djece, a u ekipama hitne pomoći kažu da svakodnevno "kupe" mlade koji su se napili do besvijesti.

Zbog ovakvog stanja, organizacija ''Alcohol Concern'' se zalaže da se proglasi nelegalnim davanje alkohola osobama mlađim od 15 godina. Trenutno je u Britaniji zabranjeno prodavati alkoholna pića osobama mlađim od 18 godina u pabovima i radnjama, ali u privatnim kućama odrasle osobe mogu da daju alkohol i maloj djeci.

Također se apelira da se osnaži primjena zakona o prodaji alkohola malodobnim osobama, budući da je istraživanje britanskog ministarstva unutrašnjih poslova pokazalo da 29 posto malodobnika može da kupi alkoholno piće u pabovima, a 21 posto u radnjama.

Organizacija za borbu protiv alkoholizma zahtijeva i zabranu reklamiranja alkoholnih pića na TV prije devet uvečer i u kinima uz sve filmove koji su ocijenjeni kao podobni za osobe mlađe od 18 godina.

Britanska ministrica za javno zdravlje Caroline Flint ipak ističe da podaci spomenutog istraživanja pokazuju da se posljednjih godina bar smanjila brojnost britanske djece starosti od 11 do 15 godina, prenio je Tanjug.

Politički protivnici vladajućih laburista, međutim, naglašavaju da su rezultati istraživanja ''Alcohol Concern'' duboko zabrinjavajući.