Moda i ljepota
0

Deset najpoznatijih besmrtnika

Sarajevo-x.com
San o vječnom životu je dug koliko i čovječanstvo, barem sudeći prema karakterima iz mitova, literature i filmova. Od Titona, Doriana Graya pa sve do Highlandera, Livescience je sumirao likove iz svjetske kulturne baštine i objavio spisak deset najčuvenijih besmrtnika.

10. Petar Pan Petar Pan je slavni dječak koji nije želio da odraste (ili da ostari). Dječak koji više voli da živi u Nigdjezemskoj sa vilama i da se bori protiv kapetana Kuke nego da živi u stvarnom svijetu.

[SLIKA]3[/SLIKA]9. Drakula Ako zaista očajnički želite da živite zauvijek, mogli biste ponuditi svoj vrat za sočni ugriz najpoznatijem vampiru grofu Drakuli. Ali tada biste morali da radite zle stvari, da pijete krv, izbjegavate sunčevu svjetlost i morali bi spavati u kovčegu.

8. Lazarus Long Lazarus Long je karakter iz fikcijskih novela pisca Roberta Heinleina. Lazarusov dugi život je rezultat povremenog ubrizgavanja intravenoznih injekcija i selektivnog "programa" njegovog svijeta. Lazarus Long je star 2.000 godina, putuje na daleke planete, pa čak i kroz vrijeme da bi radio razne poslove, od doktora pa do roba.

7. Nicolas Flamel U knjizi "Harry Potter and the Sorcerer's Stone," Nicolas Flamel je dobar prijatelj Albusa Dumbledorea, upravnika škole Hogwarth. Autorka J.K. Rowling je bazirala lik Nicolasa na francuskom alhemičaru koji je živio u 15. stoljeću. Njega prati legenda da je stvorio kamen mislilaca, mitski eliksir koji olovo pretvara u zlato i daruje beskonačni život.

6. Titon Kada je grčka božica Eos tražila od Zeusa da podari njenom smrtnom ljubavniku Titonu vječni život, zaboravila je da zatraži i vječnu mladost. Titon je zaista postao besmrtan, ali je ostario i onemoćao, tako da je na kraju molio za smrt. U nekim mitovima se navodi kako je Titon na kraju postao skakavac.

[SLIKA]2[/SLIKA]5. Dorian Gray Dorian Gray je karakter Oscara Wilda koji je ostao mlad i lijep dok je njegov portret stario. Dorian polako postaje iskvaren, ali njegovi zločini i njegove prave godine se pokazuju samo na licu nacrtanom na slici, koje polako postaje sve monstruoznije.

4. Highlander U filmu "Highlander" iz 1986. godine, Connor MacLeod je član grupe besmrtnika, misteriozne rase koja umire samo kada im je glava odrubljena. Besmrtnici se moraju boriti međusobno sve dok na kraju ne ostane samo jedan koji će osvojiti nagradu – dar smrtnosti.

3. Vitez Grala Vitez prvog Krstaškog rata koji u filmu "Indiana Jones and the Last Crusade" ima zadatak da štiti Sveti Gral. Sveti Gral je pehar koji podari vječni život onome ko pije iz njega. Kada Indiana Jones pronađe pravi Gral među mnogim falsifikatima, vitez ga upozori da ga ne može iznijeti iz hrama, jer je to cijena besmrtnosti.

2. Metuzalem Metuzalem je najstarija osoba na svijetu čije se godine spominju u Starom zavjetu Biblije. On je djed Noe, koji je izgradio poznatu Arku. Metuzalem postaje otac u 187. godini života, živi do svoje 969. godine i umire kada se pojavljuje velika poplava.

1. Arwen Poluvilenjakinja koja u knjizi "Lord of the Rings" J.R.R. Tolkiena odbacuje vječni život da bi se udala za svoju ljubav Aragorna, ljudskog kralja Gondora. Arwen umire vrlo brzo iza Aragorna u svojoj 2.901. godini života.