Moda i ljepota
0

Crtanje grafita uzrokuje poremećaje ponašanja

NINA
Crtači grafita možda ukrašavaju betonske blokove zgrada veselim bojama, ali autori grafita često u sebi kriju nešto ružno, upozorila je češka psihologinja Regina Chalupova.

Chalupova, koja je za policijsku stanicu Južna Bohemia uradila psihološku procjenu mladih crtača grafita, uzrasta od 12 do 19 godina, koji su uhvaćeni na djelu i optuženi za vandalizam, kazala je da većina njih pati od poremećaja ponašanja.

"Ove osobe ne poštuju društvena pravila i ne mogu se kontrolisati, čak i kada njihovi postupci mogu naškoditi drugima. To može biti prolazna karakteristika, ali i pokazatelj nekog mentalnog poremećaja koji je u začetku", objasnila je Chalupova.

Potreba za samoizražavanjem i umjetnička čežnja za ljepotom nalaze se na dnu njezine liste razloga zbog kojih tinejdžeri posežu za sprejevima i crtaju grafite na fasadama zgrada, prenijela je agencija dpa.

"Njihova najjača motivacija nije obogaćivanje okoline umjetničkim djelima, nego su njihovi porivi egoistične prirode. To je želja da ostave svoj pečat svuda", kazala je dr. Chalupova.

Takva egoistična osjećanja nagone neke crtače grafita da riskiraju živote prilikom penjanja na neki krov i viseći s njega kako bi ostavili svoj trag na nekoj zgradi. Međutim, na odluku mladog umjetnika da na ovaj način krši zakon utječu dosada, pobuna protiv autoriteta i želja za avanturom.

Oni ne razmišljaju o tome da troškove za uklanjanje grafita moraju snositi vlasnici zgrada ili osiguravajuća poduzeća, a to je upravo znak da se iza crtanja grafita krije preveliki ego.