Običan dan
254

Crni petak u Sarajevu (ni)je ispunio očekivanja: Sniženja u centrima nisu privukla veliki broj građana

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Dan ludih popusta i niskih cijena odnosno Black Friday počeo je danas u Sarajevu po ugledu na svjetske metropole. Međutim, uprkos sniženjima nisu zabilježene velike gužve u tržnim centrima.

Crni petak obilježava se posljednjeg petka u novembru, naročito je popularan u Americi zbog velikih sniženja svih vrsta artikala - odjeće, obuće, igračaka, kućnih aparata, namještaja itd.

Fotoreporter Klix.ba posjetio je popularne shopping centre u Sarajevu te zabilježio atmosferu koja vlada na popularni Black Friday u SCC-u i Alti.

Sniženja su privukla pojedine građana glavnog grada, ali posjećenost tržnih centrima u Sarajevu je uobičajna te ovog petka ne odstupa od standarne posjećenosti. Cijene su, ipak, uprkos sniženjima, i dalje izrazito visoke naročito u vrijeme poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Black Friday je dan kada bi trgovci trebali ostvarti maksimalni profit, ali to više nije pravilo. Također, s obzirom na to da je u pitanju kraj godine, ovaj petak je prilika trgovcima da prodaju višak robe i slično.

Ranijih godina šopingoholičari su kretali u avanturu od ranih jutarnjih sati. Međutim, blagi pad interesovanja za Black Frday zabilježen je prošle godine, a glavni krivac za takvo što bila je inflacija. Tendencija se nastavila i za ovogodišnji Black Friday.