Moda i ljepota
0

Čajem protiv stresa

Sarajevo-x.com
Redovno konzumiranje čaja pomaže bržem oporavku od stresa, otkrili su britanski naučnici.

Kod muškaraca, koji su pili crni čaj četiri puta dnevno u periodu od šest sedmica, primijećen je niži nivo hormona koji uzrokuje stres poznatog kao kortizol, za razliku od kontrolne grupe muškaraca koji su pili običnu imitaciju čaja.

Konzumenti čaja također su priznali kako se osjećaju mnogo opuštenije nakon izvršavanja zadataka koji su dizajnirani kao vrlo stresni.

Jedan od autora ove studije Andrew Steptoe izjavio je kako bi dobiveni podaci mogli imati značajne zdravstvene implikacije.

"Spor oporavak od stanja akutnog stresa doveden je u vezu sa većom rizičnosti od hroničnih bolesti." -izjavio je autor.

"Prema našim istraživanjima čaj ne reducira stres koji doživljavamo, ali značajno utječe na povratak hormona stresa na normalni nivo."

U ovoj studiji, učestvovalo je 75 muškaraca koji su podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je morala piti posebnu mješavinu čaja voćnog okusa sa sastojcima koje obično možemo naći u šolji crnog čaja.

Muškarci u drugoj grupi morali su piti posebni supstitut čaja, identičnog okusa, ali bez aktivnih sastojaka čaja.

Nijednom od učesnika nije otkriveno da li su pili pravi čaj ili imitaciju.

Na kraju šeste sedmice učesnici su morali uraditi seriju testova kako bi se podigao nivo stresa u njihovom organizmu, uz dozvoljenih samo pet minuta za pripremu i izradu prezentacije.

Istraživači su otkrili kako su nivo stresa, krvni pritisak i srčani ritam rasli slično u obje grupe. Ali 50 minuta nakon završetka zadataka, nivo kortizola kod konzumenata čaja opao je za 47%, u odnosu na pad od 27% kod druge grupe.

Steptoe je izjavio kako nije otkriveno koji su tačno sastojci čaja odgovorni za ovakve rezultate.