Moda i ljepota
3

Britanski Vogue imenovao prvog muškarca na uredničku poziciju

Klix.ba
Edward Enninful (Foto: Instagram)
Edward Enninful (Foto: Instagram)
Potvrđeno je da je novi urednik britanskog Voguea Edward Enninful, bivši direktor američkog magazina W. On će u augustu zamijeniti Alexandru Shulman i postati prvi muškarac na uredničkoj poziciji u 100 godina postojanja britanskog Voguea.

"Sa zadovoljstvom najavljujem imenovanje Edwarda Enninfula na poziciju urednika britanskog Voguea od 1. agusta ove godine. Edward je jedan od najtalentiranijih i najostvarenijih modnih urednika na svijetu'', izjavio je Jonathan Newhouse, izvršni direktor izdavačke kuće Condé Nast International.

Sa 19 godina počeo je raditi u magazinu i-D. Sarađivao je s italijanskim i američkim izdanjima Voguea, a posljednjih šest godina obnašao je dužnost urednika u W Magazinu radeći s najvećim imenima iz svijeta slavnih.

Enninful je nagrađen nagradom Isabella Blow za modnog kreatora na British Fashion Awards 2014., nakon čega je osvojio OBE 2016. godine za unošenje raznolikosti u modnoj industriji.

Do sada je radio s listom najboljih svjetskih modnih brendova uključujući Calvin Klein, Comme des Garcons, Christian Dior, Dolce & Gabbana, Celine, Lanvin, Giorgio Armani, Valentino, Jil Sander, Fendi i Gucci.

Tokom cijele svoje karijere insistirao je na raznolikosti i radio s drugačijim djevojkama, licima koja se nisu uklapala u plastični prosjek koji je industrija redovno propagirala.