Ispisala historiju
51

Britanka kojoj su palili kosu zbog njene boje postala prva riđokosa Miss Engleske

I. B.
Jessica je izrasla u pravu ljepoticu, a nekada je prolazila kroz maltretiranje (Foto: Instagram)
Jessica je izrasla u pravu ljepoticu, a nekada je prolazila kroz maltretiranje (Foto: Instagram)
Britanka Jessica Gagen (26) je kao djevojčica preživljavala pravu noćnu moru zbog boje svoje kose. Vršnjaci su joj se rugali, udarali, pa čak i palili kosu. Međutim, izrasla je u pravu ljepoticu, a sada je postala i prva riđokosa dama koja je ponijela titulu Miss Engleske.
Jessica je uspjela pobijediti 30 konkurentica u ljepoti i izboriti finale prestižnog izbora održanog u ponedjeljak navečer u Birminghamu.

Model i studentica zrakoplovnog inženjerstva ponijela je titulu prve riđokose djevojke koja je postala Miss Engleske u 94 godine koliko se održava ovaj izbor.

Već ranije, Jessica, koja je ujedno i manekenka, govorila je o teškom djetinjstvu i tinejdžerskim danima gdje su je njeni vršnjaci maltretirali isključivo jer je riđokosa.

"Svaki dan su me prozivali i iako ne mislim da su djeca bila zlonamjerna, bilo je teških trenutaka. Udarali su me, pljuvali i gađali stvarima u glavu , ali najgore je bilo kad su mi pokušali zapaliti kosu", rekla je ona ranije.

S Jessicom se gotovo niko nije htio družiti, a dosta vremena provodila je u školskim toaletima, gdje je i ručala. Ipak, ona nikad nije odustala i ofarbala svoju kosu, već je odlučila dokazati kako ona može biti i izvor nečeg lijepog. Svojim primjerom pružila je i podršku onima koji prolaze kroz slično.

"Nekada sam se jako ljutila zbog svega, ali sada sam odlučna pokazati djeci koja se suočavaju s istim da to neće trajati zauvijek", rekla je ranije ove godine.

Nakon što je otkrila svoju priču, nije ni slutila da će ona obići svijet. Ipak, priznala je kako joj je drago što je ispričala.

"Puno mi je draže prisjećati se sretnih uspomena koje sam stvorila tokom školskih dana, nego teških vremena kroz koja sam prolazila. Ali ako moja priča može osnažiti druge koji se suočavaju s istim, onda je vrijedno toga", rekla je.

"Lijepo je moći predstavljati mlađe od mene i poručiti im: 'Prošla sam kroz to, možeš iskoristiti svoju bol da postane tvoja supermoć", zaključila je Jessica.

Mlada manekenka će u januaru naredne godine predstavljati svoju zemlju na izboru za miss svijeta u New Orleansu.