Moda i ljepota
0

Britanci vjeruju da je obolijevanje od raka pitanje sudbine

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od četvrtine ljudi vjeruje da sudbina, a ne način života, odlučuje da li će neko oboljeti od raka, navodi se u istraživanju koje je obavila humanitarna organizacija Cancer Research UK.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 4.000 odraslih osoba širom Velike Britanije, koji su odgovarali na pitanje da li smatraju da mogu sami umanjiti rizik od malignih oboljenja ili to jednostavno nije u njihovim rukama.

Ukupno 27 % ispitanika je uvjereno da će sudbina odlučiti o tome da li će oboljeti od raka, te da preventivni životni stil uz prestanak pušenja i zdravu ishranu nemaju nikakav utjecaj. Pri tome, žene u to vjeruju više nego muškarci.

Direktorica organizacije Cancer Research UK, doktor Lesley Walker, opisala je ove rezultate kao ''zabrinjavajuće''.

Walker je izjavila: ''Alarmantno je da tako velik procenat britanske populacije ne shvata da 50 % slučajeva raka može biti spriječeno pravovremenim promjenama načina života. Mi svi možemo umanjiti rizik oboljevanja od raka tako što ćemo prestati pušiti, održavati zdravu tjelesnu težinu, jesti zdravu hranu sa dosta voća i povrća, te upražnjavati tjelesne vježbe. Umjereno uživanje u suncu i izbjegavanje opeklina od sunca, također pomaže u minimiziranju rizika od raka''.