Kladionice
0

FOTO / Brazilka i Indijka favoritkinje izbora Miss svijeta

Priredila: Adisa Pobrić
Kamilla Salgado i Manasvi Mamgai
Kamilla Salgado i Manasvi Mamgai
Ostalo je 11 dana do početka prestižnog takmičenja ljepotica iz svih krajeva svijeta. Na ovogodišnjem izboru Miss svijeta Bosnu i Hercegovinu predstavlja jedna plavuša, 17-godišnja Snežana Prorok. Na poznatim kladionicama zasad nije zabilježila uspjeh, ali su se zato već iskristalisale favoritkinje, a one dolaze iz Brazila i Indije.

Kamilla Salgado (23) u augustu je u Rio de Janeiru krunisana titulom najljepše djevojke Brazila. Nadmašila je 36 takmičarki. Visoka je 1,72 m i dolazi iz Belema. Osim atraktivnog izgleda ima i diplomu iz poslovne administracije i vlasnica je draguljarnice. Govori portugalski i engleski jezik.

Kamilla voli košarku, ples, čitanje, a zanimaju je i ekonomija, politika i putovanja. Životni moto joj je: "Nema puta prema sreći. Sreća je put." Želi pokrenuti nevladinu organizaciju koja će pomoći zaštiti Amazona. Ranije je bila uključena u projekat prikupljanja 20.000 dolara za siromašnu djecu Belema i planira nastaviti s humanitarnim radom.

Kvota za njenu pobjedu je 7/1.

Indijska ljepotica, egzotična Manasvi Mamgai, ima 22 godine, rođena je u New Delhiju, a živi u Mumbaiju, gdje gradi karijeru glumice. Visoka je 173 cm, a govori hindu i engleski jezik. Za sebe kaže da je filantrop i da joj je lično moto: "Budi promjena kakvu želiš vidjeti, budi razlika koju želiš da napraviš."

Najdraža knjiga joj je "Alhemičar" Paula Coelha, a od muzike voli rock, bluz i španske gitare.

Snežana Prorok
Snežana Prorok
Na kladionici William Hill dobro kotiraju i Miss Rusije, Bocvane i Irske, a predstavnica BiH je na 29. mjestu sa kvotom 50/1.

Na Boyle Sportsu u samom vrhu uz Brazilku je i Kolumbijka. Na kladionici Bet365 Indijka je na vrhu, a slijede je Brazilka i Kolumbijka, dok na Victor Chandler prva četiri mjesta drže Brazil, Slovačka, Kolumbija i Norveška.

Ni djevojkama iz regije kladionice, barem zasad, nisu naklonjene.

Izbor Miss svijeta održat će se u subotu, 30. oktobra, u gradu Sanya u Kini. To je najstarije takmičenje ljepote na svijetu i ove godine slavi jubilarnu 60. godišnjicu.

Ljepotice su ovih dana bile zauzete posljednjim pripremama i šopingom. Trebalo je obnoviti kozmetiku, sredstva za ličnu higijenu i grickalice. Sve to nabavile su u trgovačkom centru Summer Mall u Sanyji. Neke djevojke su kupile suvenire i poklone za svoje najmilije.

Po povratku u hotel dočekale su ih nove probe sa koreografima i pripreme za finale. Kako je padala kiša, nisu mogle sjediti oko bazena, pa su svoje korake vježbale u dvorani.

Da ovo takmičenje ima i svoju humanu stranu pokazala je i donacija narodu otoka Hainan, koji je pogođen jakim padavinama. Deset takmičarki, zajedno sa aktuelnom Miss svijeta Kaiane Aldorino, donirale su ček od 300.000 kineskih juana (oko 32.000 eura) stanovništvu najsiromašnije kineske regije. U toku nedavne aukcije "Ljepota sa svrhom" djevojke su donirale predmete u iznosu od oko 217.000 eura, a uz izdašne priloge donatora dosad je skupljeno nevjerovatnih 867.000 eura za pomoć otoku Hainan.