{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivša urednica Voguea: Manekenke jedu maramice da bi izazvale osjećaj sitosti

4.4.2013. u 15:07
51
9
Bivša urednica Voguea: Manekenke jedu maramice da bi izazvale osjećaj sitosti
51
Bivša urednica Voguea: Manekenke jedu maramice da bi izazvale osjećaj sitosti
Kirstie Clements, bivša urednica australijskog izdanja prestižnog magazina Vogue, otvorila je pandorinu kutiju objavivši knjigu "The Vogue Factor", u kojoj je opisala živote manekenki, patnje kroz koje prolaze i napor koji ulažu da bi ostale mršave i zadržale posao.
U knjizi, koja je odmah nakon objave postala veoma popularna, Clements je objavila da manekenke nerijetko jedu papirne maramice kako bi izazvale osjećaj sitosti, gladuju po cijeli dan, završavaju u bolnici na infuziji zbog držanja dijete, a često su tako slabe da jedva oči drže otvorenim.

Ona je pojasnila da u svijetu mode postoje i izrazi "mršava" i "pariski mršava" - termin koji opisuje manekenku koja je svakako mršava, ali se dodatno izgladnjivala samo kako bi prošla na kastingu.

U knjizi je napisala kako je jednom tri dana provela s jednom manekenkom, a da je nijednom nije vidjela da jede te je na kraju showa izgledala tako izmoreno da nije mogla ni oči držati otvorenim.

Clements je 25 godina radila za australijsko izdanje Voguea, a 13 godina je bila urednica. Preko noći je dobila otkaz. Pozvana je na sastanak na kojem joj je rečeno da pokupi svoje stvari, a nije joj dozvoljeno ni da se oprosti od uposlenika.

U knjizi je navela da je otkaz dobila zbog promjene režima, a mnogi tvrde da je knjigu napisala samo kako bi se osvetila publikaciji medijskog magnata Ruperta Murdocha, za koju je radila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li vaša djeca vakcinisana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: