Moda i ljepota
51

Bivša urednica Voguea: Manekenke jedu maramice da bi izazvale osjećaj sitosti

Klix.ba
Kirstie Clements, bivša urednica australijskog izdanja prestižnog magazina Vogue, otvorila je pandorinu kutiju objavivši knjigu "The Vogue Factor", u kojoj je opisala živote manekenki, patnje kroz koje prolaze i napor koji ulažu da bi ostale mršave i zadržale posao.

U knjizi, koja je odmah nakon objave postala veoma popularna, Clements je objavila da manekenke nerijetko jedu papirne maramice kako bi izazvale osjećaj sitosti, gladuju po cijeli dan, završavaju u bolnici na infuziji zbog držanja dijete, a često su tako slabe da jedva oči drže otvorenim.

Ona je pojasnila da u svijetu mode postoje i izrazi "mršava" i "pariski mršava" - termin koji opisuje manekenku koja je svakako mršava, ali se dodatno izgladnjivala samo kako bi prošla na kastingu.

U knjizi je napisala kako je jednom tri dana provela s jednom manekenkom, a da je nijednom nije vidjela da jede te je na kraju showa izgledala tako izmoreno da nije mogla ni oči držati otvorenim.

Clements je 25 godina radila za australijsko izdanje Voguea, a 13 godina je bila urednica. Preko noći je dobila otkaz. Pozvana je na sastanak na kojem joj je rečeno da pokupi svoje stvari, a nije joj dozvoljeno ni da se oprosti od uposlenika.

U knjizi je navela da je otkaz dobila zbog promjene režima, a mnogi tvrde da je knjigu napisala samo kako bi se osvetila publikaciji medijskog magnata Ruperta Murdocha, za koju je radila.