Zaštitni faktor 25
46

Promo / Biljno ulje sjemenki mrkve umjesto krema za sunčanje

Biljno ulje sjemenki mrkve dobija se hladnim presanjem. Bogato je beta karotenom, vitaminima A, D i E. Vitamin A i D regeneriraju kožu i zahvaljujući njima naša koža dobija elastičnost i lijep izgled. Vitamin E vlaži kožu i sprječava nastanak strija.

Ovo ulje je , posebno u ljetnom periodu, kada je koža više izložena sunčevim zrakama, jako zaštitno sredstvo od UV zraka koje stvaraju opekline na koži, najvećem organu ljudskog tijela. Ulje sjemenki mrkve potiče sintezu melanina i bogato je karotenoidima koji sprječavaju štetan uticaj UV zraka. UV zračenje dovodi do oštećenja površinskog dijela kože, nastajanju bora i hrapavosti kože. Ako je koža duže izložena suncu dolazi do njene dehidracije a biljno ulje sjemenki mrkve koje lako prodire u kožu vlaži je u svim njenim slojevima.

"Prema studiji objavljenoj u magazinu Pharmacognosy Magazinebiljno ulje sjemenki mrkve ima zaštitni faktor čak 38-40 , mada po nekim drugim studijama možemo sa sigurnošću reći da je zaštitni faktor ovog ulja (SPF) 25-30. Zato je ovo ulje dodatak brojnim kremama za zaštitu kože i sunčanje, a najbolje ga je koristiti samostalno i sa manjim dodatkom nekog drugog ulja, npr. sa uljem pšeničnih klica koje je također bogato vitaminom E , koje je prirodni antioksidans i koristi se protiv nastanka strija i celulita", rekla je Amela Numić , nutricionistkinja i ekspert za biljna i eterična ulja. Potiče tamnjenje i stvaranje bronzane boje kože pa se koristi u kozmetičkom tretmanu samotamnjenja. Ulje mrkve koristi se prije i poslije sunčanja a mogu ga koristiti osobe sa suhom i masnom kožom.

Vrlo efikasno kozmetičko ulje koje se koristi za tretman ožiljaka , akni i za otklanjanje tamnih fleka na koži, posebno ruku i lica, je ulje ploda divlje ruže.

Pored ovih ulja , u tretmanu kože su vrlo efikasna i slijedeća ulja:

  1. ulje ploda divlje ruže za ožiljke od akni, bore, hiperpigmentaciju kože,
  2. ulje sjemenki grožđa za satenski izgled i hidrataciju kože
  3. ulje avokada protiv bora i strija , za prokrvljenost nogu i vena, za hidrataciju kože
  4. ulje argana za suhu kožu beba, protiv bora i strija, za njegu kose
  5. ulje makadamije za regeneraciju i antiage, kao i protiv opadanja kose

Samostalno korištenje ulja (bez vještačkih emulgatora i sastojaka) preporučuje se u zdravstvene , preventivne i kozmetičke svrhe.