{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH na 58. mjestu po "zdravstvenom stanju" okoline

F
10.7.2006. u 10:18
0
0
BiH na 58. mjestu po "zdravstvenom stanju" okoline
0
BiH na 58. mjestu po  "zdravstvenom stanju" okoline
Učesnici međunarodne poslovne konferencije o temi "Održivi razvoj i zaštita okoliša u regionu" upozorili su da su uzaludna sva ulaganja u razvoj ekonomije i njeno dinamiziranje, ako se nastavi enormno zagađivanje okoline.
Na konferenciji koja je prošle sedmice održana u Sarajevu u organizaciji zeničke Agencije za izbor najmenadžera BiH i jugoistočne Evrope prezentirani su podaci iz studije "Indeks održivosti okoline" koju su izradili naučnici sa američkih sveučilišta Yale i Columbija.

Studija pokazuje da najbolje "zdravstveno stanje okoline" u svijetu imaju Finska, Norveška i Švedska, a najlošije Sjeverna Koreja, Haiti, Kuvajt i Ujedinjeni Emirati.

Bosni i Hercegovini na toj rang-listi od 142 države pripalo je 58. mjesto. Hrvatska je zauzela 12. mjesto, Slovenija 23., Makedonija je na 72. mjestu, dok Srbija i Crna Gora nisu bile uključene u istraživanje.

Ova studija je sačinjena za potrebe Svjetskog ekonomskog foruma, a istaživala je kvalitet okoline u 142 zemlje.

Među 86 parametara, kojima je ocjenjivano stanje, bili su kvalitet zraka, količina i kvalitet vodnih resursa, bioraznolikost, radioaktivni i drugi otpad, emisija "stakleničkih plinova" i dr.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: