Martovski broj
43

Bh. umjetnica Selma Selman krasi naslovnicu srbijanskog izdanja magazina Elle

N. O.
Foto: Elle.rs
Foto: Elle.rs
Bosanskohercegovačka umjetnica s njujorškom adresom Selma Selman se našla na naslovnici martovskog izdanja magazina Elle Serbia.
Selman je porijeklom iz Bihaća, rođena je u romskoj porodici i najmlađa je od petero djece, a istovremeno i prva u svojoj porodici koja je završila srednju školu. Selma je zatim studirala na prestižnom Univerzitetu Syracuse u New Yorku.

U intervjuu za Elle bh. umjetnica otkriva kako je od malih nogu morala imati "svoje ja" kako bi se izborila s pritiscima svog okruženja, ali i predrasudama ljudi van njega. Magazin Elle je na naslovnici Selmu okarakterisao kao "najopasniju ženu na svijetu".

Selma je i osnivačica fondacije Marš, koja djevojčice iz Bihaća uči o važnosti obrazovanja, bez obzira na to odakle su potekle. Kroz svoju umjetnost nastoji srušiti stereotipe koji se vežu za žene i ženstvenost.

"Ljepota je sve što nije perfekcija, ljepota je za mene imperfekcija, ljepota je poštovanje, ljepota je druženje i solidarnost, ljepota je sve što izlazi iz konteksta ljepote", rekla je Selman za Elle.

Podsjećamo, Selma je pažnju privukla performansom "Ne gledaj Ciganku u oči", a svoju prvu samostalnu izložbu imala je u galeriji Dreamland u Buffalu u New Yorku.