Projekt "Idoli"
51

Bh. dizajner Haad među 40 umjetnika koji su predstavili svoju kolekciju u Torinu

E. Sk.
Dio ovogodišnjeg Torino Fashion Weeka bila je i kolekcija bh. dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada. Veoma je ponosan na to kaže nam u razgovoru za Klix.ba te dodaje da trenutno priprema radove za izložbu u Beogradu koja počinje 12. oktobra.

"Velika mi je čast bila da moje kreacije budu dio projekta 'Idoli' i da budu prikazane na Torino Fashion Weeku. Pohvalna je činjenica da ipak postoji način kako prezentovati rad dizajnera i u ovim čudnim vremenima. S druge strane, sarađivati s velikim timom ljudi koji stoje iza svega je veoma interesantno. Meni kao dizajneru pruža mogućnost otklona od mog rada i moje kreacije prezentuje na neki novi način, na koji ja to ne bih uradio, ali mi se na kraju svidjelo", govori Haad.


Kolekcija "Idol" je objedinjena kolekcija mladih afirmisanih i neafirmisanih 40 dizajnera i kreatora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Predstavlja jedinstvenu fuziju drevnih kultura i simbola duge i bogate historije i tradicije Balkana.

Na Sedmici mode u Torinu kolekcija "Idol" predstavlja novi vid regionalne inicijative za Balkan, koja konceptom socijalne platforme promoviše različite inovativne pristupe s direktnim učešćem kreatora, dizajnera, modnih brendova i različitih socijalno osetljivih grupa, koji kroz proizvodne procese stvaraju domaće modne kolekcije i brendove.

"Svi mi smo uradili svoj blok modela i zajedno činimo kompaktnu cijelinu. Saradnja i zajednička prezentacija je u isto vrijeme i poruka da zajedno možemo doprijeti dalje i uraditi mnogo za one koji možda sami i ne mogu. Nisam pobornik zbirnih radova i prezentacija, već decenijama svoje revije samostalno organizujem, ali u ovom momentu želio sam dati podršku kolegama i biti dio ove uspješne priče. Dugujem zahvalnost udruženjima 'Dress for Success' iz Beograda i 'Help Srbija' koje stoje iza ovog divnog projekta", kaže Haad.

Otkriva nam kakve modne trendove možemo očekivati ove jeseni i šta je to što će se nositi.

"Individualnost i osobni stil i izraz su neizostavni dio i ove sezone. Slojevito odijevanje u lijepim jesenjim danima, ali i prirodne tkanine koje dopuštaju našoj koži da diše. Boje su vesele. A stav pozitivan. Kožu treba štititi i njegovati", savjetuje Haad.

Osim izložbe u Beogradu, bh. dizajner istovremeno priprema i radove za godišnju izložbu ULUPUBiH koja bi se trebala desiti krajem mjeseca.

"Na obje izložbe idem s kolekcijom CaverCon. Kolekcija je inspirisana transformacijom i našom predrasudom izazvanom odijevanjem. Radujem se da i te radove publika konačno ima mogućnost vidjeti", kazao je Haad.