Talentovana dizajnerica
78

Belma Tvico satkanim svilenim maramama pravi korak dalje u bh. modi

Klix.ba
Korak dalje u dugogodišnjem stvaralačkom radu renomirane bh. dizajnerice Belme Tvico, napravljen osluškivanjem i uvažavanjem želja brojnih klijentica, satkan je u svilenim maramama koje su dostupne na bosanskohercegovačkom tržištu.

Uz predznak luksuza kroz svilu od koje su sačinjene i dizajnericu iznimne reputacije, marame su jedinstvene zbog autohtonog bosanskohercegovačkog pečata.

Na svili koja je sinonim za snagu izraza utkani su bosanskohercegovačko srednjovjekovno pismo bosančica i dijelovi teksta prenesenog s Povelje Kulina bana, najstarijeg očuvanog dokumenta državnosti BiH.

Dezen marame i dijela kolekcije proljeće/ljeto 2019. Belme Tvico nastao je u saradnji sa svjetski poznatom umjetnicom Taidom Jašarević.

“Željela sam odgovoriti na zahtjeve klijentica da odjevne kombinacije nadograde modnim asesoarima s mojim potpisom, ali i gotovo svake bh. žene ili djevojke koja u svoj poslovni stil želi ubaciti nešto jedinstveno, bosanskohercegovačko, u vezi s njenim korijenima i tradicijom”

“Oduševljenje i izuzetan respekt prema dezenu s bosančicom pokazale su i strankinje prilikom posjete showroomova u Parizu i Milanu, što je za mene predstavljalo posebnu satisfakciju. Otkrit ću malu tajnu kroz ushićenje koje osjećam već s prvim narudžbama marama jer su nas kontaktirali i muškarci koji žele poklon za svoje supruge, kćerke ili majke. Raduje me što će brojne dame ovih dana biti posebno obradovane, a da to ima veze s mojim stvaralaštvom”, istaknula je Belma Tvico

Uz unikatne marame Belma je u saradnji s dizajnerom Samusa nakita Tarikom Musakadićem pripremila posebno modno iznenađenje. U skladu s ultimativnim trendom višenamjenskih modnih dodataka, svilenim maramama s bosančicom

pridružene su srebrene kopče i privjesci sarajevskih monumenata. Spoj bh. tradicije i trenda praktičnosti s asesoarom u asesoaru vidljiv je na unikatnim komadima koji se mogu nositi oko vrata, ruke ili kao poseban detalj na torbi.

Dizajnirajući posebne modne dodatke Belma je još jednom pomjerila granice omogućivši svakoj ženi da uz vlasiti odabir načina upotpuni svoj dnevni ili večernji outfit. Modni dodaci kao i raskošne svilene marame izložene su u Vijećnica suvenir shopu i u studiju Belme Tvico (Telali 7).