RE-VIVE
9

Belma Tvico novom kolekcijom oživljava srednjovjekovno pismo bosančicu

E. Sk.
Belma Tvico, modna dizajnerica koja se već dugi niz godina nalazi na pročelju bh. modne scene predstavila je novu kolekciju RE-VIVE za jesen/zimu 2019. godine kojom oživljava nekoliko dimenzija srednjovjekovnog pisma, bosančice.

Ovaj stilizirani oblik pisma sa primjesama glagoljice i latinice prilagođavao se individualnosti pojedinca, služio kulturnim i literarnim potrebama naroda. Bosančica je pismo koje se kontinuirano razvijalo i mijenjalo, baš poput dizajna Belme Tvico. Kolekcija RE-VIVE nužno posjeduje semiotičku dimenziju koja se ogleda kroz upotrebu simbola i znakova alfabeta, umjetnički redefiniranih kako bi se postigla unikatnost dizajna. Međutim, posjeduje i historijsku, kulturalnu i estetsku dimenziju.

Koncept kolekcije precizno je razrađen, pa tako pojedine znakove alfabeta, osim u jedinstvenim dezenima, možemo pronaći utkane u ženstvene siluete, te modernistički oblikovane u formi okovratnika i izreza. Materijali korišteni za izradu ovih kreacija, brokat, svila, vuneni štof, lister štof, svila i gabardin, pružaju nužni balans između fluidnih i struktuiranih kreacija.

Kada je riječ o paleti boja, Belma Tvico za sezonu jesen/zima 2019. predlaže spektar neutralnih, pastelnih, ali i klasično jesenskih i zimskih tamnih tonova. Forme su čiste i jednostavne, slojevite i voluminozne, i geometrijski precizne. RE-VIVE je kolekcija koja balansira između savremene umjetnosti i savremene mode. Ipak, nedovoljno je tek opisati kreacije Belme Tvico, time ukazujući na njihovu vrijednost, bez promatranja onoga što im je prethodilo.

Sve kolekcije Belme Tvico imaju jednu zajedničku specifičnost, a to je produžetak stvarnosti. U njenim kreacijama, bilo da se referiraju ono što je bilo ili ono što će tek biti, stvarnost postaje ljepša za čitav spektar pažljivo biranih nijansi.

Kroz dugogodišnju saradnju s umjetnicom Taidom Jašarević, Belma Tvico u svoj rad studiozno inkorporira vlastito kulturno-historijsko naslijeđe. Njen estetski credo učvršćuje stav o modnom dizajnu kao umjetničkom činu, predstavlja odraz savremenog društva, te prozor u njegovu prošlost i budućnost.