Moda i ljepota
0

Belgijanci organizovali masovno anti-rasističko vjenčanje

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 700 belgijskih parova su se simbolično vjenčali u flamanskom gradu, u kojem su ranije tri para odbila da ih vjenča osoba crne rase.

Zamjenik gradonačelnika Wouter Van Bellingen je prvi crni vijećnik koji je izabran u gradu St-Niklaas u sjevernoj Belgiji.

Kao reakciju za rasistički ispad, Van Bellingen je odlučio organizovati masovno vjenčanje, što je predstavljalo jedan vid anti-rasističkog protesta.

Ovaj događaj, izabran da koincidira sa Međunarodnim danom protiv rasizma, započeo je grupnim zagrljajem, a onda su okupljeni parovi razmijenili obnovljene zavjete. Parovi su se onda okupili za veliku zajedničku fotografiju, a zatim je održan "multikulturalna koktel zabava“ i svadbeni ples.

Wouter Van Bellingen je rođen u Ruandi, ali je po rođenju usvojen od jedne flamanske porodice.

Za gradskog vijećnika, u gradu od 70.000 stanovnika koji je od Brisela udaljen 50 kilometara, je izabran na lokalnim izborima u oktobru.

Na tim istim izborima, anti-imigracijski kandidat Vlaams Belang je dobio 26% glasova.

Oponenti su Van Bellingena optužili za korištenje masovnog vjenčanja radi političke promocije.

Prošle godine, hiljade ljudi je marširalo u protestu zbog ubistva žene afričkog porijekla i dvogodišnje djevojčice kojoj je ta žena bila dadilja, a koje se desilo u Antverpenu.