Moda i ljepota
0

Bande mijenjaju imidž: Poslije tetovaža dolaze košulje i kravate

Sarajevo-x.com
Tetovaže, široke hlače i potkošulje nisu više trend među članovima bandi iz Centralne Amerike. Ulični gangsteri sada nose sakoe, košulje i odijevaju se kao studenti uglednih univerziteta. Po svemu sudeći, na scenu stupa ekstremna promjena imidža članova kriminalnih bandi.

Bande Mara 18 i Mara Salvatrucha poznate su po svojoj okrutnosti prema svojim neprijateljima i po tome što zaštitne simbole svojih bandi oslikavaju po zidovima velikih zgrada pa čak i tetoviraju po tijelima svojih neprijatelja.

Prema podacima socijalnih službi i nevladinih organizacija koje tretiraju tematiku bandi i njihovog kriminalnog djelovanja, sve više studenta uglednih univerziteta postaje članovima raznih bandi, a vođe istih svoje djelovanje uličnih krađa proširuju na reketiranje restorana, kompanija, prostituciju te krađu luksuznih automobila i kidnapovanje, izvještava AP.

Formiranje bande Mara počelo je osamdesetih godina u Los Angelesu. Članovi su pretežno bili doseljenici iz Južne Amerike. Godinama su uspjeli proširiti svoje djelovanje tako da su se, na području Centralne Amerike oformili brojni ogranci ove bande.

Vjeruje se da banda Mara broji više od 100.000 članova rasprostranjenih u Guatamali, El Salvadoru, Hondurasu i Nicaragui. Oko 30.000 članova ove bande djeluje u SAD-u i to prvenstveno u Los Angelesu, navodi se u zvaničnim podacima vlade SAD-a.

Njihov specifičan izgled koji podrazumijeva brojene tetovaže i široku odjeću, njihovo masovno okupljanje po ulicama, samo je dio taktike plašenja neprijateljskih bandi, tvrde stručnjaci.

Međutim, općepoznati imidž članova bandi počinje se mijenjati, a sve nakon što su Guatamala, Honduras i El Salvador usvojili stroge zakone za borbu protiv kriminala koji podrazumijevaju oštre i duge zatvorske kazne.

"U posljednje vrijeme ne možemo čak ni izlaziti na ulicu jer ako nas policija vidi kako stojimo, vrlo lako se može desiti da nas i ubiju. Zato novim članovima naše bande savjetujemo da se ne tetoviraju i da se oblače kao da su studenti“, kaže Giovanni Estrada (25), dugogodišnji član bande koji se odaziva na nadimak Little Crazy.

Sammy Rivera, savjetnik u Odjelu za narkotike pri američkoj ambasadi u Guatamali i Jose Luis Tovar, načelnik policije u El Salvadoru smatraju da promjena u imidžu članova bandi otvara vrata novim članovima, pretežno studentima i učenicima koji imaju potrebu da stvore osjećaj pripadnosti, a koji do sada nisu mogli biti član niti jedne bande.

"Novi članovi bandi koji posjećuju elitne škole i univerzitete sada imaju mnogo veće prihode jer reketiraju bogate učenike i studente. Sada se bande više ne bave sitnim krađama mobilnih telefona i novca za užinu. Oni sada pljačkaju njihove bogate kuće i uzimaju velike količine novca“, naglašava Rivera.

Ingrid Vicente napustila je svog muža, dvoje djece i posao u državnoj firmi kako bi postala član bande Mara. Kao uposlenica sekretarijata Ministarstva finansija zarađivala je dobro, ali je za jedan dan u bandi Mara udvostručila svoje prijašnje prihode. Zbog njenog izgleda koji nije tipičan za članove bande, Ingrid lako krijumčari oružje i drogu i tako zarađuje 650 dolara dnevno.

"Bande više ne mogu opstajati od sitnog kriminala – pljački, uličnog prodavanja droga. Bande sada rade krupne provale i ozbiljne kriminalne prijestupe koje zahtijevaju dobru organizaciju i promišljenost . Zato su im potrebni pametni i obrazovani ljudi koji prije svega, ne izgledaju kao članovi bande“, naglasio je Rivera.