Moda i ljepota
0

Austrijanci podržavaju homoseksualne brakove

FENA
Austrijanci, u poređenju s ostalim zemljama članicama Evropske unije, tolerantno gledaju na homoseksualne brakove.

Na rang-listi zemalja Unije po podršci homoseksualnim brakovima Austrija se nalazi na visokom devetom mjestu, proizilazi iz istraživanja "Eurobarometra", prenijele su agencije.

Čak 49 posto Austrijanaca založilo se "da se u čitavoj Evropi dozvoli sklapanje braka između parova istog spola", kao što je to već slučaj u Holandiji, Belgiji i Španiji. Evropski prosjek je 44 posto.

Na rang-listi podrške usvajanju djece od strane homoseksualnih parova Austrija se nalazi na četvrtom mjestu, pošto je 44 posto ocijenilo da bi se to trebalo dozvoliti širom Evrope. Evropski prosjek je 32 posto.

Političke partije, međutim, ne dijele stavove stanovništva. U pregovorima o formiranju koalicijske vlade između Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP) ne postoji podrška priznavanju homoseksualnih brakova.

Naime demokršćani se protive priznavanju braka sklopljenog između dvije osobe istog spola, što je, i pored brojnih diskusija tokom proteklih godina, do sada spriječilo usvajanje takvog zakona.