Za lijepu i zdravu kožu
8

Antipollution njega kože najnoviji je trend u kozmetičkoj industriji

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pravilnom rutinom njege kože možete se riješiti svakog problema, bilo da se radi o aknama, suhoj koži, začepljenim porama ili učincima zagađenja zraka.

Iako vam se posljednja stavka može učiniti čudnom, antipollution trend njege kože sve je popularniji u kozmetičkoj industriji. Brendovi poput Kiehl's i Drunk Elephant proizveli su proizvode koji tvrde da štite kožu od zagađivača u zraku.

Učinci zagađenja zraka proučavani su dugo, što se tiče njege kože postoje istraživanja koja ukazuju na to da zagađenje zraka može dovesti do upala i preranog starenja kože. Zbog toga rastuća popularnost antipollution proizvoda za njegu kože nije slučajnost.

Kozmetičarka i suosnivačica kompanije The Better Skin Co. Natalya Rachkova tvrdi kako za lijepu kožu lica moramo paziti šta unosimo u svoj organizam, koliko vježbamo i koliko tečnosti unosimo. No, osim toga moramo se zaštititi i od vanjskog djelovanja.

Huffpost je razgovarao s dermatolozima koji su govorili o antipollution njezi kože.

Prije nego počnete njegu, trebate shvatiti kako zagađanje zraka djeluje na vašu kožu. Naime, čestice koje se nalaze u zagađenom zraku izazivaju oksidativno oštećenje, upalu kože, mijenjanje mikroflore kože aktivaciju puteva receptora ugljikovodika. Sve ovo dovodi do povećanog broja bora.

Dermatologinja Devika Icecreamwala kazala je kako ove sitne čestice prodiru u našu kožu i začepljuju pore te navodi kako zagađenje zraka ten kože čini dosadnim, neujednačenim i bezbojnim.

Također je navela da duža izloženost zagađivačima u zraku može doprinijeti raspadu kolagena, a antipollution njega kože zamišljena je kao protuteža česticama u zraku koje dovode do oštećenja kože.

Svrha upotrebe antipollution sredstava za njegu kože je ukloniti sve te sićušne mikro čestice iz pora tako da ih više ne začepljuje i štiti kožu od onečišćenja koje može prodrijeti u dublje slojeve, jer zagađenje zapravo može uništiti kolagen.

Cilj proizvoda je napraviti neku vrstu barijere između vaše kože i zagađivača u zraku. Osim toga, antioksidansi, osobito vitamin C, igraju veliku ulogu u zaštiti naše kože od učinaka zagađenja zraka. Također i blokatori melanina kao što je niacinamid također su korisni.

Dermatolozi su upozorili i da ne tretirate previše s retinolom ili kiselinama. Upotreba antioksidanata potiče regeneraciju kolagena. No, treba napomenuti da nijedan proizvod nije magičan. Laserski tretmani nude brži i učinkovitiji način borbe protiv pigmentacije i oštećenja kože i daju koži zdraviji i mlađi izgled.

I, naravno, uvijek morate nanositi kremu za sunčanje koja pomaže u sprečavanju dodatnih oštećenja uzrokovanih sunčevim UVA i UVB zrakama.