Bh. dizajnerica
61

Amira Petresi: Ljubav prema dizajnu je moja najveća inspiracija

S.H.P.
Amira Pertesi
Dizajnerica Amira Pertesi već dvije godine vlada bh. modnom scenom. Njene kreacije odišu senzualnošću i sofisticiranošću, a dizajn je ženstven i profinjen. Ona stvara predivne kreacije za žene koje žele biti posebne i primijećene.

Iako je moda kao profesija u njen život ušla prije samo dvije godine, Pertesi kaže kako je i sa pet godina modu doživljavala na veoma specifičan način.

"Znam da sam više voljela crtati nego igrati se lutkama. U prvom razredu osnovne škole bila sam jedina koja je na pionirskoj priredbi nosila čizme, a ne cipele kao što se zahtijevalo, jer mi je bilo užasno da pored uniforme koja mi se ni tada nije dopadala, imamo i istu obuću. Plakala sam danima jer se mama nije htjela raspravljati s učiteljicom, a ja sam na kraju stršila u svojim čizmama jer sam mislila da baš tako treba", kazala je Pertesi i dodala kako misli da je rođena s ljubavlju prema modi.

Amira kaže kako je u vječnoj potrazi za ljepotom, i onom vanjskom, ali i unutarnjom, pa je tako bila i u potrazi za posebnom haljinom.

"Nikada nisam našla haljinu kakvu sam poželjela i zamišljala pa često u šali kažem da sam se dizajnom počela baviti iz očaja (smijeh). Zbog toga sam ih počela sama stvarati, a haljine koje sam kreirala skretale su pažnju mojih prijatelja, poznanika pa i prolaznika. Prije tri godine u Beču, na ulici u prolazu, prišla mi je gospođa koja je 20 godina radila za Lanvin i Dior, kako bi me pitala za kreaciju. To je bio trenutak kada sam odlučila da hobi uozbiljim i da osim za sebe počnem kreirati i za ostale žene", kazala je dizajnerica.

Njena posljednja kolekcija oduševila je mnoge dame. Stilski se ne razlikuje od njenih ostalih kolekcija jer želi da se svaki put prepozna njen rukopis i da se ne izgubi nijedna nota koja obilježava autentičnost njenog rada.

Veći dio njene kolekcije je ručni rad, a neki detalji rađeni su i po nekoliko dana.

"Neke od kreacija se proizvode u limitiranim količinama po mjeri naručioca, koje ste imali priliku vidjeti na Amri Silajdžic i Sarah Čerkez. Unikatni komadi su također nesto što njegujem kao vrstu odjevne kulture, tako da vrlo rado kreiram i za dame koje požele nositi haljinu kreiranu samo za njih i koju ne nudimo u kolekciji", objasnila je.

Kaže da je ljubav prema modi njena glavna inspiracija i vječna vodilja u svemu.

"Vodi me emocija i iz nje nastaju sve haljine, a ona je uvijek usko povezana s vašim senzibilitetom, karakterom i ukusom. Ta haljina mora oduševiti prvo mene, a sretna sam kada oduševi i ostale. U mislima, ženu koja nosi moju haljinu vidim uvijek kao nekoga koga primijetite u masi drugih zena. Ona je uvijek lijepa, samouvjerena, inteligentna i posebna. Posebna u svakom smislu, a takvu poruku treba poslati i haljina koju nosi", kazala je.

Veliki uspjeh nije očekivala, pogotovo jer je znala da on nikada ne dolazi preko noći. No samo jedno pojavljivanje djevojke u njenoj haljini u jednoj TV emisiji dovelo je do ogromnog uspjeha ove modne dizajnerice. Ubrzo su joj počele pristizati ponude iz cijelog regiona.

"Tada sam povjerovala da se velike priče ipak mogu desiti i preko noći ako je to što ste napravili originalno i kvalitetno. Od tada pa do sada sve ide onako kako treba i nadam se da će tako i ostati", kazala je.

Mnoge zvijezde naših prostora nosile su njene kreacije, ali i mnogi domaći modeli. Istakla je kako joj je drago kada na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala naše najljepše Bosanke i Hercegovke nose njene kreacije.

"Raduje me kada se naše ljepote i potencijali pokažu i vide na takvoj manifestaciji koja je također nastala u našem gradu. Kreiram i za utjecajne dame austrijskog i njemačkog društva koje nisu vezane za javni posao, kao i za mnoge druge s naših prostora. Ako bude prilike, voljela bih da nekada u budućnosti Adriana Lima i Irina Shayk nose haljine s mojim potpisom. Znam već i kako bi izgledale te kreacije", kazala je.

Njen cilj je imati što više prodajnih mjesta te trenutno predano radi kako bi ga ostvarila. Nada se da će ih u narednoj godini imati najmanje pet, a do novembra ove godine možemo očekivati i novu kolekciju.