Moda i ljepota
6

Američka blogerica traži od Disneyja da napravi krupniju princezu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka "plus size" modna videoblogerica Loey Lane već neko vrijeme šalje poruku kompaniji Disney da napravi krupniju princezu u nekom od svojih novih filmova, kako bi se sve djevojčice mogle osjećati kao princeze.

U oktobru 2015. godine, tada 23-godišnja Lane, postavila je video na svom YouTube kanalu, na kome se pojavila u bikiniju inspirisanim Malom sirenom, što joj se jako dopalo, te je izjavila da će u njemu provesti ostatak svog života.

Njenih skoro 850.000 pratilaca na YouTubeu se odmah dalo u raspravu o mogućnostima "plus size" princeze Disneyjevih filmova.

U martu ove godine Lane im je odgovorila videom koji se zvao "Ne tako mala sirena", u kome je podijelila sa gledaocima kako se lijepo i osnaženo osjećala u bikiniju inspirisanom Ariel, Malom sirenom. Dodala je da takav osjećaj nije imala kada je bila "bucmasto dijete" na ekskurziji u Disney Worldu.

Tada su svi mogli napisati imena Disneyjevih princeza na karticama s imenom, a kako je Ariel bila njena najdraža princeza, Lane je napisala njeno ime. Međutim, prije nego je dobila šansu da je nosi, drugo dijete je ukralo njenu karticu, prekrižilo "Ariel" i napisalo "Ursula", što je ime zlikovkinje u crtiću.

"Činjenica da je Ursula izgledala najbliže mom tijelu me jako vrijeđala kao dijete", rekla je Lane.

Sada je Lane glasna zagovarateljica ideje da Disney među svoje princeze uvrsti i djevojke krupnije građe.

"Ne možemo svi izgledati isto i zato mislim da je važno imati više raznolikosti u svemu što mladi dječaci i djevojčice konzumiraju", rekla je Lane za Cosmopolitan.