{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkohol brže šteti ženskom mozgu

S
24.4.2007. u 09:43
0
0
Alkohol brže šteti ženskom mozgu
0
Alkohol brže šteti ženskom mozgu
Studija o štetnim efektima alkohola na ljudski mozak pokazala je da su žene podložnije ovim efektima od muškaraca. Naime, oštećenja nastala uslijed negativnih efekata alkohola dolaze do izražaja brže u ženskom mozgu.
Dr. Barbara Flannery i njene kolege otkrili su da žene alkoholičarke postižu lošije rezultate na testovima neuroloških funkcija od muškaraca.

"Žene su osjetljivije i brže počinju doživljavati iskustva negativnih posljedica alkohola i brže postaju ovisne. Međutim, sigurno je da će i muškarci s vremenom doživjeti ista iskustva", izjavila je Dr. Flannery.

Druga psihološka oštećenja, pa i bolesti srca i jetre u tijelu žene alkoholičarke nastupaju mnogo brže nego u tijelu muškarca koji boluje od alkoholizma.

S ciljem da saznaju da li alkohol ima različite efekte na ženski i muški mozak, Dr. Flannery i njen tim proveli su testove nad 78 muških alkoholičara i 24 alkoholičarke. U testu je učestvovalo i 68 ljudi koji nisu ovisni o alkoholu kako bi predstavljali kontrolnu grupu u eksperimentu.

Prije učešća u ovome testu svi alkoholičari morali su tri do četiri sedmice živjeti bez alkohola.

Žene su na testu pokazale slabosti na zadacima vizualizacije, memorije, planiranja i rješavanja postavljenog problema. Istraživači smatraju da odgovor leži u tome što ženin organizam vrši drugačiji metabolizam od organizma muškaraca.

Drugi razlog je što muškarci u svome tijelu imaju više vode koja je u stanju bolje razblažiti alkohol.

"Mislim da je važno da žene ovo shvate", naglasila je Dr. Flannery.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: