Moda i ljepota
0

Aida Korman predstavlja modnu kolekciju posvećenu kraljici Katarini

Klix.ba
Na Internacionalnom sajmu gospodarstva 2013. u Mostaru, Aida Korman prezentirat će svoju rimsku kolekciju Ad Modum Bosniesem, posvećenu posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kosači Kotromanić, u vidu modne revije. Tema srednjovjekovne Bosne, kraljice Katarine, mode i etno motiva, savršeno se uklapa uz temu Sajma - turizam, moda i vino.

U spisima Venecijanske republike pred kraj XIV vijeka govori se o načinu oblačenja poznatim pod nazivom alla bosnese ili Ad Modum Bosniesem. Jedna od protagonista ovog načina oblačenja bila je bosanska kraljica Katarina koja je u Rimu živjela do svoje smrti 1478. Sahranjena je u bazilici Santa Maria in Aracoeli gdje se i danas nalazi njen kip u mramoru u prirodnoj veličini.

Bogatstvo emocija i kreativnosti modne kolekcije Aide Korman, dočarano je kroz modele dizajnerke koji su slijedili životni put kraljice bosanske - od mlade kraljice djevojke Katarine, do "crne vile" kako su je u narodu zvali zbog njene duge crne kose. Kraljica je često bila viđena kako šeta kroz šumu i zaustavlja se i ulazi u kuće seljaka i uči njihove žene i djecu da pišu. I dan danas pričaju se legende i intrigantne priče o najvoljenijoj bosanskoj kraljici. U svom testamentu kraljica Katarina je ostavila bosansko kraljevstvo Vatikanu kao i plašt koji je sama vezla i kraljevski mač. Danas, u dijelu Bosne gdje je živjela kraljica, postoji tehnika veza koja nosi njeno ime.

Boje kolekcije Ad Modum Bosniesem su prirodne - svijetle boje drveta ili sirovog pamuka, smeđe stare kože ili boje crnog ovčijeg krzna. Posebna pažnja posvećena je modnim detaljima u bakru, drvetu i metalu. Vez je ručno rađen, ističu se forme šešira i ornamenata, materijal je bez, širok 40 cm. Kolekcija Ad Modum Bosniesem Aide Korman je plod detaljnog istraživanja, posjete najzabačenijim krajevima Bosne i Hercegovine kako bi se oživjeli i sačuvali korijeni kraljevskog grada, motivi sa tetovaža žena, starica koje prekrivaju kosu sa crnim maramama skromno vezenim u nadi i vjeri u povratak kraljice. Ova kolekcija je pokušaj i želja da se sačuvaju prastare tradicije bh. zanatskih rukotvorina.

Cijela kolekcija bavi se životnom pričom kraljice Katarine kao zajedničkom pričom žena Bosne i Hercegovine i u isto vrijeme identifikacijom svake žene u kraljici.

Najvažnije prezentacije, između mnogobrojnih širom Evrope, kolekcija Ad Modum Bosniesem Aide Korman doživjela je u Rimu na Sedmici visoke mode i u Dubaiju u World Trade Centru. Revija u Mostaru bit će održana u srijedu u 12 sati.

Vezani članci