Moda i ljepota
0

Aida Đapo: Žene sa Balkana su najljepše na svijetu

Anadolija
Aida Đapo, 23-godišnja Bosanka, koju je najljepšom ženom svijeta za 2013. godinu proglasio portal Beautiful Women, kaže kako ustvari nikada i nije željela biti model, a oni koji je poznaju znaju da se ne voli previše eksponirati u javnosti. 
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Aida smatra da su Balkanke najljepše žene na Planeti, a tajna ljepote je zračiti iznutra, jer kako kaže, svi su ljudi lijepi na sebi jedinstven i poseban način.

Najljepša žena svijeta prema izboru portala Beautiful Women Aida Đapo, alijas Iddi Van Munster, preko noći je postala poznato lice u svim dijelovima svijeta. Ova 23-godišnja ljepotica rođena je Trebinju zbog čega, kako kaže za agenciju Anadolija, često prima i kritike zbog svog naglaska.

Ime Iddi Van Munster izabrala je zbog nadimka Ida i imena omiljene serije "Monster", koju je gledala kao djevojčica.

Sada živi u Sarajevu, studira na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta Sarajevu, a radila je za mnoge poznate modne kuće, te je snimila i editorijal za italijanski Vogue.

Zanosna plavooka ljepotica proglašena je za najljepše lice u 2013. godini, iza nje ostale su ikone ljepote poput Monice Bellucci, Megan Fox, Adriane Lime, Eve Mendes, Carmen Soo, Irine Shayk, a skromno kaže da je sve to malo “previše za nju”.

“To je malo previše za mene zbog toga što sam ja jako skromna djevojka, to bar znaju oni koji me poznaju, a oni koji me ne poznaju misle nešto sasvim suprotno”, kazala je u intervjuu za AA.

Kako kaže, da ustvari nikada i nije htjela biti model, a oni koji je poznaju, znaju da se ne voli previše eksponirati u javnosti, tačnije, da joj to uopšte ne godi.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

“Izbjegavam i pozive da učestvujem u nekim većim dešavanjima”, kazala je.

Tokom  razgovora pojasnila je i da je bila iznenađena kada je uvrštena na listu, jer sve te djevojke “tamo izgledaju prirodno te imaju savršene proporcije tijela".

“Ja sebe ne mogu da zamislim kao jedan obični model, kao današnji modeli Victoria's Secret ili modeli koji nose kreacije modnih dizajnera u svijetu”, pojasnila je Aida.

Dodala je i da se ne može zamisliti bez šminke i odjeće kakvu su žene nosile četrdesetih i pedestih godina 20 stoljeća.

“Zapravo, ta odjeća i šminka čine mene. To sam ja”, kazala je.

Aida kaže da se ne izdvaja od drugih jer želi biti drugačija.

“Ne želim nikome dokazivati da tako treba da izgleda jedna žena, već želim dokazati da je to normalno. Znači, da je normalno da se žena odijeva u haljine, suknje, bluze, da uvijek ima potpetice i da je uvijek elegantna i našminkana, pa čak i kad ide do pekare”, ističe Đapo.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Tokom razgovora podsjetila je na riječi poznate francuske modne kreatorke Coco Chanel koja je ’40-ih kazala: “Uvijek se sređuj za sebe, a ne za druge, jer nikad ne znaš kakav će ti biti dan i kakva te sudbina čeka.”

Osim kao model, svoju umjetnost izražava i kao make-up artist, pravi frizure, kreira odjevne predmete i ukrase, a za sebe kaže da je još od malih nogu dijelila strast prema glamuru starog Holywooda, od njihovog savršenog izgleda do svakodnevnice žena tog doba.

“Uvijek su me fascinirale glumice Holywooda, obožavala sam listati stare porodične albume i divila sam se tim ženama kako su bile sređene i lijepe”, kazala je.

Kroz razgovor saznajemo da je prve prijedloge o oblačenju dobila od mame.

“Nakon puberteta sam prvi put stavila crveni ruž na usne, ustvari, to mi je mama sugerisala, kao i da obučem njenu haljinicu sa tačkicama, što sam i uradila”, prisjetila se i dodala da je od tada sve “dublje istraživala te godine prve polovine prošlog vijeka”.

Oduševljena je i inspirisana sa Marlene Dietrich, jednom od najpoznatijih glumica koja je nekada krasila velika platna i oduševljavala gledatelje širom svijeta. Govoreći o promjenama u njenom životu od kako je izabrana za najljepšu ženu svijeta, Aida kaže da se “ništa nije toliko promijenilo”.

“Ništa se toliko nije promijenilo u privatnom životu, ali dobila sam dosta ponuda kada je posao u pitanju. Sada imam dosta poslovnih prilika i ostvarila sam dosta saradnji sa brendovima koje ja volim”, kazala je ona.

Kako kaže, sarađuje sa velikim brojem brendova u BiH, ali namjerava "ići malo i do Londona".

“Uspjela sam sklopiti saradnju sa Besame, kozmetikom koja ima pakovanja iz ’40-tih godina i rade po recepturi”, kazala je.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

“Tajna ljepote jeste zračiti iz unutrašnjosti. Ja mislim da ako smo dobre osobe unutra, da se to ispoljava i na vanjskom izgledu. Onaj ko zrači pozitivnom energijom je ujedno i lijepa osoba. Ne moramo imati savršene proporcije tijela, pravilne crte lica da bismo bili lijepi. Ja mislim da je svako lijep na jedan svoj, poseban način”, smatra Đapo.

Govoreći o tome kako dolazi do odjeće koju nosi, Aida kaže da je najčešće pronalazi u vintage shopovima po svijetu, a nešto i sama šije ili doradi neku stvar koja pripada njenoj mami.

Aida Đapo smatra da su žene sa Balkana najljepše žene na svijetu. Kada je u pitanju BiH, kaže da su žene dotjerane i lijepe u svim dijelovima BiH.

“Žene u glavnom gradu BiH su dosta sređene i dosta moderne. Prate trendove i žele da su uvijek našminkane, dotjerane”, kazala je Aida i dodala da je nedavno bila u Njemačkoj gdje je obišla par gradova i bila razočarana ženama tamo.

“Tamo žene ne drže do sebe i sređuju se samo za posebne prilike, dok su žene u Sarajevu sređene svaki dan i u svako doba dana”, kazala je ona.

Aida je ženama poručila da "drže do sebe", da uvijek budu sređene te da je, pored vanjskog izgleda, vrlo važno i da su obrazovane.