Moda i ljepota
2

"Afghanistan's Next Top Model"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Manekenka koja šeta modnom pistom nije ništa neobično, ali je zasigurno neobičan afganistanski odgovor na show realnosti "America's Next Top Model“ u kojem se bira manekenka koja će postati novi top model. Afganistanska verzija ove emisije prikazuje svu ljepotu pokrivenih žena.

Skoro sve afganistanske žene u javnosti se pojavljuju pokrivene tako da im se vide samo oči. Uprkos konzervativnom odgoju i načinu življenja, nešto liberalniji grad u Afganistanu Mazar-i-Sharif i tamošnja lokalna televizija pokrenuli su niskobudžetnu produkciju showa realnosti u kojem će u periodu od nekoliko sedmica kompetentne sudije birati najbolju manekenku. Ova emisija je odgovor na američku verziju "America's Next Top Model“, a postoji i njemačka verzija "Germany's Next Top Model“ koju uređuje i vodi prelijepa manekenka Heidi Klum.

"Zaista sam entuziastična u svojoj namjeri da ove djevojke predstave sebe i odjeću koju nose. Afganistan je slobodan i ove djevojke su njegova budućnost“, objasnila je 18-godišnja Sosan Soltani, direktorica programa.

Djevojke koje su se prijavile na učešće u ovoj emisiji prvo su se predstavile u tradicionalnim afganistanskim nošnjama, a potom su izašle na binu u svijetlim majicama i jeans hlačama. U američkoj i njemačkoj verziji ovog takmičenja ovakvo pojavljivanje ne bi bilo ništa neobično, osim što djevojke ne pokazuju dovoljno kože, ali za Afganistan i tamošnje djevojke ovo je veliki korak koji bi mogao izazvati mnoštvo negativnih kritika.