Moda i ljepota
0

200 miliona djece intelektualno nerazvijeno zbog siromaštva

Sarajevo-x.com
Preko 200 miliona djece do pet godina nisu dostigli svoj puni intelektualni potencijal, pokazalo je novo istaživanje razvoja zemalja u razvoju. U njihovom slučaju, izreka “Na mladima svijet ostaje” ne pokazuje svijetlu budućnost nerazvijenih zemalja.

Istraživači za taj problem najviše okrivljavaju lošu prehranu i neadekvatnu kognitivnu i društvenu stimulaciju kod djece. Također su naglasili da bi većina te djece mogla ispuniti svoj maksimalni potencijal uz pomoć jednostavnih i relativno jeftinih programa za razvoj djece.

Istraživačica, Sally Grantham-McGregor izjavila je da postoje određeni normativi za bogatstvo vokabulara koje djeca moraju dostići do pete godine života. Otkriveni podaci pokazuju zabrinjavajuće stanje kod te djece, što dovodi u pitanje i budući razvoj zemalja koje su ionako u jako teškom položaju.

Procijenili su da od ukupno 559 miliona djece u nerazvijenim zemljama, čak 219 miliona spada u kategoriju slabije razvijene djece, što je više od ukupne dječje populacije u Sjevernoj Americi i Evropi zajedno.

Stručnjaci tvrde da bi situacija mogla promijeniti kada se roditelji obučili što da čine da stimulišu intelektualni razvoj svog djeteta. Npr. pokazalo se da igranje konstruktivnih igara sa običnim dječjim igračkama pozitivno djeluje na njihov razvoj. Problem opet ostaje slaba prehrana jer većina te djece živi u siromašnim porodicama.