{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


10 zanimljivih činjenica o koži

S
9.2.2007. u 18:07
0
0
10 zanimljivih činjenica o koži
0
10 zanimljivih činjenica o koži
Koža. Sunčamo je, češkamo je, mažemo je raznim kremama. No, šta stvarno znamo o koži?
1. Koža je najveći ljudski organ.

2. Koža prosječnog čovjeka zauzima približno dva kvadratna metra površine, teška je 4,5 kilograma i sadrži blizu 18 kilometara krvnih sudova.

3. Kada je jako vruće, koža ispusti i do 11 litara znoja na dan. Jedina mjesta koje se ne znoje su zanoktice, rubovi usana, vrh penisa i ušni bubnjići.

4. Što se znoja tiče: Ono što zovemo smrdljivim znojem nema veze sa tačkom 3. Tjelesni vonj je najintenzivniji u području pazuha i prepona, gdje znoj izlučuju apokrine žlijezde.

5. Ipak ni znoj iz tačke 4 ne smrdi. Znoj koji nastaje iz apokrinih žlijezda bogat je bjelančevinama kojim se hrane naše domaće bakterije. Ono što provare i izbace - to vonja.

6. Ženske grudi su modifikovana forma apokrinih žlijezda.

7. Osvrnite se oko sebe. Od ukupne količine prašine na planeti, milijardu tona je koža.

8. Sa vas svake minute otpadne 50 hiljada ćelija kože.

9. Bijela koža se pojavila prije 20 do 50 hiljada godina. Tada su tamnoputi ljudi počeli migrirati ka sjeveru i hladnijoj klimi te su tokom vremena izgubili su većinu melanina.

10. Vrhovi prstiju imaju brazde zbog trenja i lakšeg uzimanja predmeta u ruke. I primati (majmuni) imaju slične brazde, ali kod njih su one smještene na donjoj strani repa da bi se lakše prebacivali sa grane na granu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: