lifestyle
0

Mladi Amerikanci ne znaju ništa o "ostatku svijeta"

NINA
Velika većina mladih Amerikanaca gotovo ništa ne zna o ostalom svijetu i njegovim kulturama, pokazalo je istraživanje obavljeno nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001., čiji su rezultati tek nedavno objavljeni.

Neznanje je najveće kada je riječ o Aziji, kontinentu na kojem živi više od 60 posto svjetske populacije. Prema istraživanju koje je provelo nekoliko instituta, četiri od 10 gimnazijalaca ne zna koji ocean razdvaja SAD i Aziju.

Štaviše, osam od deset gimnazijalaca ne zna da je Indija najveća demokratska zemlja na svijetu ili da je Mao Ce Tung osnivač Narodne Republike Kine. Ne treba, međutim, kriviti isključivo učenike za tako loše rezultate. Istraživanja su pokazala da prosvjetni djelatnici nisu dovoljno pripremljeni i da nemaju adekvatna nastavna sredstva da bi učenicima približili realni svijet u kojem žive.

Istraživanje je pokazalo da oko milion Amerikanaca uči francuski jezik, koji u svijetu govori 80 milijuna ljudi, dok svega 40.000 njih uči kineski iako taj jezik govori 1,3 milijardi ljudi.

Teroristički napadi 2001. su omogućili da se sagleda koliko je neznanje o svijetu kod djece, kazao je Michael Levin, predstavnik organizacije Age society iz New Yorka, koji je sudjelovao u istraživanju i čiji je zadatak da poboljša razumijevanje i komunikaciju između Amerikanaca i naroda Azije i Pacifika.

Od 2001. u američkim školama primjenjuje se nekoliko novih obrazovnih programa (jezične radionice, nastava historije) s ciljem da se savremeni svijet što više približi učenicima. Prvi put nakon 30 godina prestižni univerzitet Harward izvršio je temeljnu reviziju nekih obrazovnih programa, naročito onih koji se tiču međunarodnih odnosa.

"Ako se mladi Amerikanci žele jednog dana naći na rukovodećim položajima, moraju ne samo biti u toku s najnovijim tehnologijama 21. stoljeća ali i dobro poznavati druge kulture, geografiju, historiju i strane jezike", istaknula je Stefany Bel-Rose, predsjednica Fondacije Foldman Sax.

"Poznavanje svijeta više nije luksuz, nego neophodnost", podvukao je Nicolas Plat, predsjednik organizacije Age society.