{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Materijalizam uništava djecu

S
26.2.2008. u 14:30
0
0
Materijalizam uništava djecu
0
Materijalizam uništava djecu
Većina odraslih osoba u Velikoj Britaniji smatra da je blagostanje djece uništeno, jer je djetinjstvo postalo previše komercijalno, rezultat je lifestyle istraživanja koje je sprovela jedna od vodećih britanskih agencija za istraživanje tržišta.
Prema rezultatima novog istraživanja britanske agencije GfK NOP, u kojem je sudjelovalo 1.255 osoba, oko 90% odraslih osoba smatra da današnja djeca mnogo više mare za materijalne stvari u poređenju sa prošlim generacijama.

Čak se 90% odraslih ispitanika slaže da oglašavanje usmjereno na djecu za vrijeme božičnih praznika stvara pritisak na roditelje da potroše više novca nego što to mogu priuštiti, a 60% njih vjeruje da negativna slika njihove starosne dobi u medijima uništava samopouzdanje djece i mladih osoba.

Mnogo više ispitanika ženskog spola (63%), nego muškog spola (56%), smatra da su mediji ti koji ugrožavaju normalan razvoj djece, te 69% njih mišljenja je da nasilne video igre čine djecu agresivnijima.

Većina ispitanika se također slaže da bi vlada trebala zabraniti reklamiranje nezdrave hrane.

Iz Children's Societyja, koji je i objavio ove zabrinjavajuće rezultate, poručuju odraslim osobama da "preuzmu odgovornost za sadašnji nivo marketinga koji je usmjeren na djecu".

"Najvažnije pitanje je da li bi djetinjstvo trebalo biti prostor gdje su umovi u razvoju slobodni od fokusiranih prodajnih tehnika. Ako ne počnemo preispitivati naše ponašanje kao društva, rizikujemo stvaranje generacije koja će se zbog želje za nerealnim životom osjećati neispunjeno", kazao je za BBC Bob Reitemeier, izvršni direktor Children's Societyja.

"Djecu bi trebalo ohrabrivati da sebe vrednuju po tome kakvi su kao ljudi, a ne po stvarima koje posjeduju", izjavio je dr. Rowan Williams, koji je ujedno i pokrovitelj istrage o životu djece u Velikoj Britaniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: