lifestyle
221

Malta prva u Evropi zabranila liječenje homoseksualaca u cilju preobraćanja

Klix.ba
Malta je postala prva država u Evropi koja je zabranila terapiju za preobraćanje homoseksualaca te donijela novi zakon prema kojem će svaka osoba koja bude nudila izlječenje homoseksualnosti biti optužena.

Na Malti će sada, prema novom zakonu, pokušaj da se utječe, promijeni ili eliminiše nečija seksualna orijentacija, rodni identitet ili ekpresija, biti smatrana krivičnim djelom.

Ljekari, odnosno legitimni medicinski radnici koji budu nudili ili praktikovali terpiju protiv homoseksualnosti suočavaju se sa godinom dana zatvora te novčanom kaznom od 10.000 eura, piše Independent.

Pored ovoga, novim zakonom se seksualna orijentacija, rodni ili spolni identitet ne smatraju poremećajem, bolešću ili nedostatkom bilo koje vrste.

U 2015. godini Malta je proglašena za najbolju evropsku zemlju kada je riječ o pravima LGBTI populacije.

"Kategorički odbijamo sve prakse koje štete ljudima u našoj zajednici. Terapija 'konverzije homoseksualnosti' ne samo da odbija grupe ili pojedince na osnovu predrasuda i manjka tolerancije već i vrijeđa međunarodno priznata prava LGBTI populacije.

Malteško Vijeće psihologa, psihijatara i porodičnih terapeuta i savjetnika promoviše poštivanje i jednakost za sve.

Terapija 'konverzije homoseksualaca' naročito je popularna u SAD-u, a Svjetska asocijacija psihologa proglasila ju je neetičnom, nenaučnom i potencijalno opasnom.