Uradi sam
0

Mala kecelja od kuhinjske krpe

Sarajevo-x.com
Za sve one koji se na ovaj ili na onaj način motaju po kuhinji ovo mogao biti zanimljiv projekat, kažu naše saradnice, bh. blogerke koje za vas priređuju rubriku "Uradi sam" na našem portalu. Pogledajte šta su ovaj put pripremile.

Mala kecelja napravljena od kuhinjske krpe dobro će vam doći da zaštitite odjeću od prljanja dok kuhate, a ukoliko krpa ima neki zanimljiv dezen kecelja će osim svoje osnovne funkcije i lijepo izgledati. Tako nećete morati da je skidate dok na primjer dočekujete goste na večeru koju ste sami pripremili.

A možda dobijete inspiraciju i opasani svojom novom keceljom odlučiti da pripremite neko novo jelo!

Da biste napravili ovu kecelju nije vam potrebno puno materijala i ostalih rekvizita.

Za početak treba vam jedna kuhinjska krpa nešto većih dimenzija, jedna šira, dugačka traka koja će poslužiti kao pojas i obične pribadače. Naravno, ukoliko nemate krpu može vam poslužiti bilo koji komad materijala (stari ili novi čaršaf, jastučnica, stolnjak – reciklaža, reciklaža!!!). Bitno je da tkanina bude izdržljiva i da ne zahtijeva poseban tretman prilikom pranja.

Naša krpa je već porubljena pa nam neće trebati nikakve pripremne radnje, ali ako koristite platno, lijepo ga obradite, podvrnete rubove i ispeglajte.

Pošto naša krpa ima prilično upadljiv dezen, koji bi bilo šteta pokvariti dodavajući još nešto, pa smo, uz pomoć pribadača, napravile samo dvije male faltne.

Kada smo odredile na kojem će mjestu biti faltne prošile smo ih mašinom za šivanje. Sljedeći korak je postavljanje i zašivanje pojasa. Pojas stavljamo tako da se lica tkanina dodiruju, a naličja ostanu vani.

Vodite računa da traka za pojas bude dovoljno dugačka kako biste je poslije mogli fino zavezati na leđima. Ponovo, prošijemo mašinom.

Zatim podvrnemo, ponovo uz pomoć pribadača...

...i još jednom prošijemo duž ruba pojasa.

I to je sve! Kecelja je gotova!!!

Poigrajte se idejama! Kecelja može biti sasvim ravna, nabrana, sa faltnama, duža ili kraća, manja ili veća. Možete čak spojiti dvije krpe ili dodati mali volan na donjem rubu, našiti džep, mašnu ili aplikaciju. Pustite mašti na volju!

Šta je sljedeće na redu?

Pošto ste vidjeli kako je lako i jednostavno najvjerovatnije ćete poželjeti da napravite još jednu kecelju za mamu, pa za prijateljicu, pa za kolegicu s posla, pa još jednu za sebe da imate da promijenite kad vam se prva isprlja :).

Za šta god se odlučili želimo vam dobru zabavu!

Pozdrav,

Ramona i ceker.blogger.ba