Stvaraju stres i anksioznost
9

Majke koje naređuju mogu ugušiti dječiju kreativnost

Klix.ba
Nova studija otkrila je kako majke koje konstantno kontroliraju život svoje djece nisu baš omiljene. Što se više budu trudile da utječu na njihove živote, izazvat će veće nezadovoljstvo.

"Djeca su zaista sretna kada imaju šansu da izaberu šta će raditi, pa i u igranju", rekla je profesorica sa Univerziteta u Missouriju Jean Ispa.

Univerzitet je istraživao videosnimke na kojima se djeca igraju s majkama.

"Majke koje naređuju ne dopuštaju djeci da izaberu. U našoj studiji djeca su se igrala s nekim igračkama, a majke koje su navikle naređivati su odlučivale kako će se igrati, s čime i koliko dugo", rekla je profesorica Ispa.

Više od 2.000 djece snimano je tokom prve tri godine života i godinu prije nego su krenula u školu. Majke koje su navikle da imaju kontrolu stalno su ispravljale svoju djecu umjesto da su ih pustile da se zabave.

Naprimjer, kada su djeca pokušavala da stave plastičnu kravu u staju kroz prozor majke bi im pokazale da je trebaju staviti kroz vrata.

"Majke misle da ovako pomažu djeci, ali one ustvari guše dječiju kreativnost. Majke koje naređuju, iako su tople i ljupke, mogu izazvati negativne emocije kod djece", upozorila je Ispa.

Također, istakla je i da roditelji ne smiju biti preambiciozni, jer na taj način stvaraju stres i anksioznost kod djece.