lifestyle
0

Madrid: Predstavljeno "Arhitektonsko čudo", hotel Puerta America

NINA
Najveći svjetski arhitekti i dizajneri, njih 19, među kojima Jean Nouvel, Ron Arad, Norman Foster, Zaha Hadidi, Arata Isozaki, prezentovali su novinarima u Madridu "arhitektonsko čudo", hotel Puerta America, kojem po luksuzu nema premca u svijetu.

Puerta America je "san koji je postao stvarnost": nalazi se u blizini madridskog aerodroma na površini od 34.000 kvadratnih metara, ima 14 spratova i koštao je 75 miliona eura.

Po linijama, uglovima, upotrijebljenim materijalima i poigravanju svjetlosti hotel je svojevrsna babilonska kula visoke tehnologije, ukratko "leteći tanjur" među madridskim hotelima de lux kategorije, prenijela je danas francuska agencija AFP.

Riječ je o zdanju u hotelskom lancu Silken, grupe koja je otvorila prvi hotel u maju ove godine u Bruxellesu, a planira otvoriti drugi u Londonu krajem 2006.

Fasada madridskog hotela je crvene, narančaste i žute boje i djelo je francuskog arhitekta Jeana Nouvela.

Na njoj se, u više boja i na svim jezicima svijeta, mogu pročitati stihovi pjesme "Sloboda" poznatog francuskog pjesnika Paula Éluarda.

Unutrašnjost hotela plijeni bjelinom koja podsjeća na svemirski brod u stilu poznatog filma "Odiseja u svemiru", dok pojedine sobe zadržavaju čistoću i sjene tradicionalne japanske arhitekture inspirirane zen budizmom (Arata Isozaki).

Ovalne sobe s okruglim krevetima koji se stapaju s kupatilom dizajnirao je britanski arhitekt Ron Arad, čiji je moto "ne idemo u hotel da bismo se osjećali kao kod kuće".

Arhitekti Eva Castro i Hoger Kehne (Plasma studio) poigravali su se bojama i trokutima od inoksa, stvarajući atmosferu "industrijskog rocka", Zaha Hadidi je namještaj i krevete utopila u ondulirajuću crno-bijelu boju koja "spaja" pod i strop, dok su njene kade glatke udoline kao izdubljene u kakvoj pećini.

Hotel Puerta America službeno će otvoriti krajem septembra španski kralj Juan Carlos.

Cijene noćenja bit će u prosjeku 150 eura za jednokrevetnu sobu, a između 250 i 300 eura za apartman.